În județul Suceava funcționează patru centre de permanență, unități medicale care funcționează în afara programului normal de lucru al cabinetelor medicale individuale.

Consultațiile din cadrul centrelor sunt gratuite, atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate.

Aceste centre sunt deservite de medicii de familie și care asigură continuitatea asistenței medicale primare: Centrul de permanență fix Cajvana (Cajvana nr. 538, la demisolul clădirii "Servicii publice", 0230 237 010 / 0745 640 300), Centrul de permanență fix "Obcinele Bucovinei" (Paltinu, nr. 333, Vatra Moldoviței, 0371 007 354 / 0722 565 786), Centrul de permanență fix Fântâna Mare (Fântâna Mare, str. M.Gr. Cantacuzino, nr. 92 A, 0741 412 082 / 0372 725 714), Centrul de permanență fix Ipotești (Ipotești, str. Ștefan cel Mare, nr. 10, 0741 159 990).

Programul acestora este de luni până vineri, între orele 15.00 și 08.00, iar în zilele de sâmbătă, duminică și de sărbătorile legale funcționează 24/24.

De asemenea, la Spital Județean Suceava funcționează un Centru de evaluare pediatrică, cu program de luni până vineri, între 13.00 și 15.00, cu programare telefonică la 0786 017 196. 

Totodată, la Spital Municipal Rădăuți este organizat un Centru de evaluare COVID (0739 333 312), cu program de luni până vineri, de la 12 la 14, iar sâmbăta și duminica între 8 și 9.

Menționăm că în cazul centrelor de permanență se tratează urgențele ușoare, pentru a elibera fluxul urgențelor grave, care se tratează în cadrul unităților speciale de primiri urgențe.

 

•        Recomandări pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor de gripă

Având în vedere creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire de gripă, Direcția de Sănătate Publică Suceava face o serie de recomandări către populație în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor de gripă și alte infecții respiratorii.

Măsuri recomandate la nivelul angajatorilor din toate sectoarele de activitate: evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil; utilizarea măștii de protecție, dacă aglomerația nu poate fi evitată; realizarea unui triaj epidemiologic zilnic și recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie; încurajarea vaccinării gripale a personalului.

Măsuri instituite în unitățile/instituțiile de învățământ: realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare; informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii; asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor; aerisirea periodică a încăperilor; utilizarea de batiste de unică folosință; recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți.

Măsuri generale recomandate pentru populație sunt: consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare; adresarea la centrele de evaluare/centrele de permanență organizate la nivelul județului; utilizarea de batiste de unică folosință; menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție; continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei - persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.