O amplă acțiune de control a avut loc sâmbătă în municipiul Suceava și în localitățile învecinate. Este vorba de o acțiune de verificare a șoferilor și la care au participat zeci de polițiști de la Serviciul Rutier – Biroului Drumuri Naționale și Europene, dar și de la Biroul Rutier Suceava, Formațiunea Rutieră Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni, Vicovu de Sus și Rădăuți.

Pentru depistarea șoferilor care au plecat la drum deși au consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise au fost organizate nu mai puțin de 20 de puncte fixe de control, dar au existat și echipaje mobile care au efectuat verificări în trafic. Iar rezultatele au arătat că sunt în continuare zeci de persoane inconștiente care pleacă la drum fără să respecte nici cele mai elementare norme. Au fost testați cu aparatele etilotest și drugtest peste 160 de șoferi. La final, au fost reținute 20 de permise de conducere, iar 18 certificate de înmatriculare au fost retrase pentru lipsă ITP, lipsă RCA, defecțiuni tehnice dar și pentru lipsa licenței de transport. Acțiunea s-a lăsat cu aplicarea a 164 de sancțiuni contravenționale în valoare de 75.617 de lei. De asemenea, patru autovehicule au fost indisponibilizate și au fost constatate în flagrant 4 infracțiuni la regimul rutier, pentru conducere sub influența alcoolului și conducere vehicule fără permis de conducere.

Un astfel de caz s-a înregistrat în punctul de control fix de la Șcheia. Polițiștii au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 35 ani, din municipiul Suceava, iar rezultatul indicat de aparatul etilotest a fost de 0,94 mg/l alcool pur în aer expirat. Șoferul s-a ales cu dosar penal, la fel cum s-a întâmplat și cu un alt bărbat de 25 de ani, din Republica Moldova. Acesta se deplasa dinspre Gura Humorului spre Suceava la volanul unui microbuz, dar nu a putut prezenta nici un fel de permis de conducere. Din verificările derulate s-a constatat că tânărul avea permisul de conducere suspendat de pe 25 octombrie 2022 pentru săvârșirea unei alte infracțiuni la regimul rutier, respectiv conducerea unui vehicul cu permis neconform categoriei. Mai mult, șoferul a fost amendat pentru că a efectuat transport rutier public de persoane fără autorizație, iar vehiculul a fost indisponibilizat.

Polițiștii spun că astfel de acțiuni vor continua în diferite zone ale județului, pe toată perioada minivacanței. Zilnic, vor acționa 25 de autospeciale de poliție rutieră, dintre care 8 autospeciale de poliţie rutieră cu aparate radar. De asemenea, se acționează cu 20 aparate etilotest și 8 aparate Dragger Drugtest pentru identificarea șoferilor care consumă alcool sau substanțe interzise.