Tânărul în vârstă de 23 de ani care, la finele lunii noiembrie a anului trecut, a fost autorul unor acțiuni de o violență extremă în restaurantul și parcarea Hotelului Bucovina, unde a lovit cu cuțitul un martor care încerca să-l oprească, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, în stare de arest preventiv.

Ștefan Diaconescu va fi judecat pentru o mulțime de infracțiuni, respectiv tentativă de omor, tentativă la tâlhărie calificată, tulburarea ordinii și liniștii publice și trei infracțiuni de port sau folosire de obiecte periculoase.

Ancheta dezvăluie faptul că tânărul a acționat cu intenția de a ucide în ziua tentativei de omor, iar înainte de a ajunge la Hotelul Bucovina a fost în Palatul de Justiție, la Tribunalul Suceava. Tânărul a intrat la Tribunal cu un cuțit în buzunar, s-a certat cu un grefier și a întrebat insistent unde îl poate găsi pe judecătorul care se ocupă de dosarul său.

 

·        A declarat că a vrut să omoare un judecător, însă nu a dat de el

Inculpatul a declarat ulterior senin că s-a deplasat la instanţă cu intenţia de a suprima viaţa unui judecător. Iar ce a făcut ulterior și faptul că era înarmat cu un cuțit arată că acestea nu erau doar vorbe în vânt.

Modul în care a acționat Ștefan Diaconescu este șocant și inexplicabil în același timp. Tânărul nu mai are probleme cunoscute pe linie penală.

Ștefan Diaconescu figurează cu domiciliul în Botoșani, dar cel puțin în ultimii ani a stat în Suceava și într-o localitate limitrofă.

Tânărul devenise disperat pentru că nu mai avea bani. 

Procurorii au descris în detaliu în rechizitoriul de trimitere în judecată contextul faptei și ziua agresiunii. 

 

·        A încercat să-și găsească de muncă, dar nu a fost primit nicăieri

Inculpatul a lucrat perioade foarte scurte de timp în calitate de barman/ospătar în diverse localuri din municipiul Suceava, însă nu a fost agreat nici de colegii de muncă şi nici de personalul contractant, fiind descris ca fiind o fire închisă şi conflictuală.

Pe acest fond, el a ajuns și la SC Bucovina Turism Severin SA, unde a lucrat timp de două zile, însă nu a fost angajat de managerul societății.  

Pentru cele două zile de lucru, tânărul a cerut să fie plătit.

În ziua de 29 noiembrie 2022, tânărul a venit la Suceava, mergând întâi la Tribunalul Suceava, după care a ajuns la Hotelul Bucovina, unde avea să comită tentativa de omor.

 

·        „Vouă nu vă e frică de moarte, dar ea va veni când nu îmi veţi respecta drepturile”

„În acest sens, cu o zi înainte, în data de 28 noiembrie 2022, ora 12:12, acesta a trimis un e-mail pe adresa de e-mail a Tribunalului Suceava, având următorul subiect: <Vouă nu vă e frică de moarte, dar ea va veni când nu îmi veţi respecta drepturile fără să fiu şicanat, inclusiv amânarea procesului când nu mai am bani...>.

Pe acest fond, a doua zi, inculpatul a cumpărat un cuţit de vânătoare, ajungând la Tribunalul Suceava pentru a se interesa de stadiul dosarului său având ca obiect <contestaţie decizie de concediere>.

Acesta a intrat în clădirea Palatului de Justiţie având cuţitul ascuns în buzunarul hainei cu care era îmbrăcat şi a solicitat informaţii la arhiva Tribunalului despre dosarul său și întrucât grefierul i-a comunicat că soluţia a fost redactată, însă hotărârea urmează să o primească acasă în câteva zile, inculpatul s-a enervat și a adoptat un comportament agresiv, solicitând pe un ton imperativ să i se comunice unde se află biroul judecătorului. Inculpatul a susținut că s-a deplasat la instanţă cu intenţia de a suprima viaţa unui judecător.

În momentele următoare, între inculpat şi grefier a avut loc un schimb de replici, iar la solicitarea de a părăsi biroul, inculpatul nu s-a conformat, astfel că s-a solicitat intervenția unui jandarm, care l-a evacuat din clădire”, au descris procurorii episodul de la Palatul de Justiție.

 

·        Martorul care a intervenit și a fost înjunghiat a acționat cu mult curaj 

După aceasta, tânărul s-a deplasat la Restaurantul Bucovina din municipiul Suceava, cu intenția de a face rost de bani, în ”contul” celor două zile lucrate.

Tânărul a intrat cu cuțitul în restaurant, a deschis casa de marcat a barului, însă văzând că nu se aflau bani în interior a devenit recalcitrant, începând să amenințe mai multe persoane și să strige ”Dă-mi banii că te omor!”

O parte dintre clienți au fugit, în timp ce 4-5 bărbați au intervenit și l-au alungat pe tânăr din restaurant.

Urmărit de martori în parcare, tânărul a trecut la folosirea efectivă a cuțitului.

După cum se vede și în imaginile de pe o cameră de supraveghere, tânărul a încercat să fugă spre stația Bancă, însă s-a întors brusc spre parcare, fiind urmărit. În parcare, în zona din spatele stației, întâmpinat de mai mulți martori, tânărul a lovit cu cuțitul în cel care i-a ieșit în față, respectiv un bărbat de 38 de ani, din Cajvana. Acesta din urmă a dat dovadă de suficient curaj încât să-l pună la pământ pe agresor, chiar în timp ce era lovit cu cuțitul. Agresorul a fost apoi imobilizat și lovit de ceilalți martori panicați de faptul că lovea cu cuțitul.
În urma agresiunii, persoana vătămată a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 25-30 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cu sprijinul unor lucrători de poliție judiciară din cadrul IPJ Suceava - Serviciul Investigații Criminale și al Poliției municipiului Suceava - Biroul Investigații Criminale.