Prețul final al agentului termic furnizat în municipiul Suceava a crescut din ianuarie 2023 cu 10,9%, ca urmare a majorării tarifelor de transport și distribuție. Astfel, noul preț al gigacaloriei, la Suceava, este de 567,92 lei, comparativ cu 511,99 lei, cât era la final de 2022.

„O veste nu tocmai plăcută, dar asta este realitatea - crește din nou prețul la gigacalorie. Ne-a venit de la ANRE și ANSC că s-a mărit prețul la transport-distribuție cu 28,4 la sută, de la 267,24 la 343,17 lei. Per total va crește gigacaloria de la 511,99 de lei la 567,92 de lei, reprezentând o creștere cu 10,9 la sută”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Edilul Sucevei a precizat că populația nu este afectată de această scumpire, deoarece consumatorii racordați la sistemul centralizat vor plăti tot 240 lei – prețul de furnizare stabilit prin Consiliul Local, diferența fiind subvenționată de la bugetul local.

Majorarea prețului gigacaloriei va determina o creștere cu trei milioane de lei a valorii subvenției pe care municipalitatea trebuie să o plătească, iar primarul Sucevei speră să obțină acești bani de la bugetul de stat.

„Cumva ne-am închide cu banii de la bugetul de stat pe aceste subvenții. Singura soluție a noastră este să reabilităm conductele de transport-distribuție pentru că aici intră și partea de pierderi în așa fel încât să avem și transportul și distribuția cât mai eficiente așa cum este societatea de producere, sursa, pe biomasă”, a spus Ion Lungu, care afirmă că în continuare Suceava are cea mai ieftină gigacalorie din țară.