Comisari ai Gărzii de Mediu Suceava și inspectori de la Sistemul de Gospodărire a Apelor au descins în control, în urma primirii unei petiții, la Rădăuți, la fosta groapă de gunoi a orașului, oficial închisă. Informația era că nu se respectă legislația, iar mari cantități de deșeuri sunt în continuare duse acolo.

”La verificările în teren s-a constatat că operatorul SERVICII COMUNALE SA din municipiul Rădăuți a depozitat în vederea eliminării deșeuri de orice fel (pomi de Crăciun, canapele, anvelope uzate, deșeuri textile, deșeuri menajere, deșeuri din hârtie/carton, deșeuri din folie/pet, deșeuri din plastic, deșeuri din construcții, cadavre de animale etc.), drept urmare societății i s-au impus măsuri ferme de remediere a deficiențelor constatate şi s-au aplicat sancțiuni contravenționale”, a transmis Garda de Mediu Suceava.

Amenzile la neregulile de acest gen nu sunt deloc mici.

Astfel, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 70.000 de lei, în baza OUG 92/2021, privind regimul deșeurilor, și încă o amendă de 100.000 de lei, la OUG 195/2005, privind protecția mediului.

Sistemul de Gospodărire a Apelor a aplicat o amendă de 35.000 de lei, în baza prevederilor privind Legea Apelor.  

Aceste sancțiuni pot fi contestate în instanță, însă dacă rămân definitive se achită integral.