Numărul copiilor bolnavi de gripă internați în Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, în secția Boli infecțioase, a ajuns, marți dimineață, la 10, iar cel al copiilor cu alte afecțiuni respiratorii, internați în secția Pediatrie, era de 35, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici.

De asemenea, numărul de prezentări la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului se menține ridicat, de luni dimineață, de la ora 8.00 până marți dimineață la ora 8.00 înregistrându-se aproximativ 270 de persoane care au solicitat asistență medicală în UPU. Foarte multe dintre acestea prezentau afecțiuni respiratorii.

Medicii subliniază că virozele respiratorii se transmit ușor de la o persoană la alta și de aceea este important ca de la apariția primelor simptome pacientul să evite contactul cu alte persoane și să fie atent la igiena personală. În majoritatea cazurilor, virozele respiratorii trec de la sine, însă când se complică și când simptomele persistă o perioadă mai lungă este necesară consultația la medic, fie că este vorba despre copii, fie de adulți. Cele mai cunoscute afecțiuni respiratorii sunt răceala și gripa, ambele provocate de virusuri. Gripa este produsă doar de infecția cu un virus gripal, de tip A sau de tip B, iar răcelile comune sunt cauzate de rinovirusuri, virusuri paragripale și de coronavirusuri, altele decât SARS-CoV-2. Specialiștii spun că  sunt cunoscute peste 200 virusuri care provoacă viroze respiratorii.

Gripa și răceala se manifestă diferit: la gripă simptomele apar brusc, iar la răcelile comune se instalează treptat. De asemenea, gripa se manifestă în aproape toate cazurile cu febră, cu durere de cap persistentă, în timp ce la răceli febra apare rar, iar durerea de cap nu  este prezentă. La gripă mai apar dureri musculare, stare generală modificată și dificultăți de respirație. În majoritatea cazurilor, simptomele se manifestă pentru o perioadă de 5-10 zile.

Ca și la alte infecții, pacienții cu sistem imunitar slăbit sunt mai vulnerabili. Stresul cronic, lipsa de odihnă, efortul fizic exagerat, alimentația deficitară, umezeala și frigul, sarcina, vârsta fragedă sau înaintată afectează sistemul imunitar și creșterea vulnerabilității în fața agenților patogeni.  

Copiii sunt mai predispuși la viroze respiratorii din cauza faptului că petrec mult timp în colectivități, folosesc în comun jocuri, jucării la comun și obiecte la școală și de multe ori, nu păstrează regulile de igienă strictă.

Complicațiile virozelor respiratorii se manifestă prin alte afecțiuni la nivelul urechilor, sinusurilor sau plămânilor care pot duce la apariția otitelor, sinuzitelor sau bronșitelor. Cei mai predispuși la apariția acestor complicații sunt cei care au un sistem imunitar slăbit și vârstnicii cu boli cronice.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor se recomandă respectarea cu strictețe a măsurilor de igienă, evitarea spațiilor aglomerate și vaccinarea, ca formă de protecție suplimentară. Vaccinul antigripal se face anual, cu ser adaptat tulpinilor virusului în circulație. Vaccinarea antigripală nu garantează că persoana respectivă nu va face gripă, ci o ferește de formele grave ale bolii.

În cazul copiilor care prezintă simptomele unei viroze respiratorii se este important să nu meargă în comunități (grădiniță, școală, after school) pentru că pot răspândi boala.