Înalta Curte de Casație și Justiție a României a admis cererea de strămutare a dosarului în care este judecat Cristinel Crețu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, de la Curtea de Apel Suceava la Curtea de Apel Cluj. Cererea a fost făcută chiar de inculpatul Cristinel Crețu și este definitivă.

Dosarul de luare de mită va intra așadar la judecată pe rolul Curții de Apel Cluj. 

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Silviu Cristinel Crețu, a fost trimis în judecată de procurorii de la DNA Cluj-Napoca, în dosarul de luare de mită în care este acuzat că a primit șpagă în două rânduri de la omul de afaceri Ioan Vasile Rîpan, în calitate de denunțător.  Este vorba de două acte de luare de mită de 40.000 de euro. 

 

·        Prima mită denunțată, apoi flagrant la a doua, cu referiri la prima

 

Primii bani ar fi fost pentru proiectul mare de reabilitare drumuri județene (Proiectul regiunea nord-est axă rutieră strategică 1: Iași-Suceava), contract între timp sistat, în urma unor mari divergențe între CJ Suceava și firma Autotehnorom, în timp ce a doua mită, cea pentru care s-a organizat flagrant, ar fi fost pentru desfășurarea fără impedimente a unui acord cadru având ca obiect lucrări de reparații pe drumurile județene.

Din momentul în care omul de afaceri a început să colaboreze cu procurorii DNA au fost înregistrate mai multe discuții în care denunțătorul a făcut referire clar și la prima mită, fără a exista vreo negație din partea inculpatului. Ba mai mult, cei doi ar fi convenit, în discuțiile înregistrate, și cu privire la suma identică cu cea anterioară:     

”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul lunii decembrie 2020, inculpatul Crețu Silviu-Cristinel, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea a două acorduri contractuale încheiate de instituție cu o asociere la care firma omului de afaceri este parte să decurgă fără impedimente. Aceste demersuri ar fi avut loc în contextul unor neînțelegeri între autoritatea județeană Suceava, beneficiara proiectului, și asocierea din care face parte firma omului de afaceri, iar contractele de lucrări vizau reabilitarea unor loturi din cadrul Proiectului regiunea nord-est axă rutieră strategică 1: Iași-Suceava.
Într-un context diferit, la data de 16 martie 2022, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, având atribuții de coordonare a Direcției județene de Drumuri și Poduri Suceava, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o sumă de bani, neindividualizată, pentru desfășurarea fără impedimente a unui acord cadru având ca obiect lucrări de reparații pe drumurile județene, pe timp de vară și iarnă, acord încheiat de o asociere la care firma omului de afaceri era parte.
Ulterior, la data de 29 martie 2022, inculpatul ar fi precizat care este suma pretinsă, respectiv 40.000 de euro, bani primiți de inculpat la data de 4 aprilie 2022, când a fost prins în flagrant.
În vederea confiscării speciale, s-au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile deținute de inculpat”, se arată în comunicatul DNA:

Silviu Cristinel Crețu se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.