Aeroportul Internațional ”Ștefan cel Mare” Suceava s-a clasat, la finalul anului 2022, pe locul cinci la nivel național în ceea ce privește numărul de pasageri procesați. Potrivit datelor oficiale publicate de Asociația Aeroporturilor din România, la finalul anului trecut Aeroportul Suceava a înregistrat nu mai puțin de 763.969 de pasageri. Pe primele patru locuri la nivel național s-au situat aeroporturile Otopeni – aproape 12,6 milioane de pasageri, Cluj – 2.644.968 de pasageri, Iași – 1.538.585 de pasageri și Timișoara – aproape 1,2 milioane de pasageri. După Suceava s-au clasat aeroporturile din Sibiu, Bacău, Craiova, Oradea, Târgu Mureș, Constanța. Potrivit datelor Asociației Aeroporturilor din România, în ceea ce privește numărul de mișcări de aeronave pe parcursul anului trecut, Aeroportul Suceava s-a clasat pe locul șapte la nivel național, după Otopeni, Cluj, Băneasa, Timișoara, Iași și Constanța.

Potrivit directorului Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava, Ioan Măriuța, creșterea numărului de pasageri în cursul anului 2022 este extrem de mare comparativ cu anul 2019, considerat an de referință înainte de pandemia de coronavirus. Ioan Măriuța a precizat că în anul 2019 Aeroportul Suceava se clasa pe locul opt la nivel național, cu 430.000 de pasageri procesați. El a mai spus că în anul 2021, pe aeroportul sucevean s-au înregistrat 346.210 pasageri. „Cu toate că traficul înregistrat în anul 2019 a fost considerat un punct de referința pentru evoluția numărului de pasageri procesați la Aeroportul Suceava, iată că în decursul a trei ani de zile am reușit, cu ajutorul pasagerilor care au ales serviciile noastre, aproape să dublăm traficul de pasageri. Ne dorim să menținem același trend ascendent al creșterii, iar pasagerii noștri să se poată bucura de mai multe destinații”, a spus Ioan Măriuța.

 

·        Toate aeroporturile din România au avut peste 21 de milioane de pasageri

 

Potrivit aceleiași surse, peste 21 de milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile românești anul trecut, cu 87% mai mulți decât în anul 2021. Raportată la anul 2020, valoarea înregistrată în 2022 (21.015.948 pasageri) este cu aproape 192% mai mare. Chiar dacă numărul total al pasagerilor de anul trecut este cu 9,55 procente sub nivelul maxim înregistrat înainte de pandemie (anul 2019), el depășește până și cele mai optimiste scenarii de trafic care au fost estimate pentru anul trecut, ceea ce înseamnă că aviația comercială din România a recuperat mai rapid decât așteptările pieței pierderile din anii de pandemie.

„Pentru aviația civilă ultimii ani au fost foarte dificili, dar iată că am reușit să recuperăm peste cifrele previzionate. A fost o revenire puternică, mai ales în lunile de vară, când pe unele aeroporturi din România au fost înregistrate valori de trafic mai mari decât cele din anul 2019. Există potențial foarte mare și estimăm că în anul 2023 vom depăși 24 de milioane de pasageri, iar dacă vorbim de estimări pe termen lung ne așteptăm ca în anul 2040 aeroporturile din România să înregistreze aproape 50 de milioane de pasageri”, a declarat David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România.

În ceea ce privește mișcările de aeronave din anul 2022 (aterizări și decolări), totalul de 220.681 înseamnă o creștere de aproape 32 de procente față de cifra din anul 2021, dar rămâne cu 17% mai mic față de valoarea din 2019.