Darea în folosință a pistei de aterizare/ decolare pentru elicoptere medicale pe corpul principal al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, o investiție de peste un milion de euro, nu s-a efectuat nici acum, deși a trecut mai bine de un an de la finalizarea și recepționarea lucrărilor. Birocrația excesivă și procedurile complicate, care trebuie efectuate pas cu pas, au dus la această situație. Pentru a fi operațional, heliportul UPU-SMURD trebuie să aibă și personal specializat de deservire, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a declarat, marți, că în urma discuțiilor dintre reprezentanții unității medicale și firma de consultanță, au fost stabilite criteriile specifice celor 6 posturi nou create pentru deservirea heliportului. „Avem convocat Comitetul Director, care va aproba scoaterea la concurs a posturilor și a condițiilor specifice. Urmează a solicita Consiliului Județean aprobarea organizării concursurilor”, a declarat dr. Calancea. După ce posturile vor fi scoase la concurs și vor fi ocupate, „echipa formată va alcătui o documentație care va fi avizată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română”. „Este ultimul pas, care sper să nu dureze exagerat de mult”, a afirmat managerul Spitalului de Urgență din Suceava.

Modificarea organigramei spitalului, prin suplimentarea cu șase posturi pentru personalul care va deservi heliportul, a fost aprobată în unanimitate de consilierii județeni în noiembrie 2022, însă posturile nu au putut fi scoase la concurs deoarece angajările în sistemul bugetar au fost blocate până la sfârșitul anului trecut.

Pista pentru elicoptere medicale de pe spital este realizată pe structură metalică, circulația lifturilor existente a fost extinsă până la terasă pentru a se face legătura între secții și heliport și a fost, de asemenea, construit un lift care ajunge la pistă direct din Unitatea de Primiri Urgențe. Investiția a fost de 5,81 de milioane de lei. Existența unui heliport cu destinație medico-sanitară facilitează atât transportul pacienților într-un timp mai scurt la Spitalul Județean de Urgență Suceava, cât și colaborarea cu alte unități medicale din țară și din străinătate, în vederea asigurării unei asistențe medicale la cel mai înalt nivel. Heliportul va fi deservit exclusiv de elicopterele destinate urgenţelor medicale, care au capacitatea şi tonajul adecvate – elicopterele MAI, cele ale SMURD şi o parte din elicopterele Forţelor Aeriene Române.