Muzeul Național al Bucovinei organizează un concurs de desene inspirate din viața și opera compozitorului Ciprian Porumbescu, intitulat „Pe urmele Domnișorului Țîprian. Ciprian Porumbescu – 170 de ani de la naștere”. Proiectul educațional (concurs) se va derula în perioada februarie –aprilie 2023 și îndeamnă publicul la crearea unor desene inspirate din viața și opera compozitorului Ciprian Porumbescu, fie din postările de pe pagina Muzeului de Istorie Suceava sau a Muzeului Memorial „Ciprian Porumbescu”, fie din expozițiile permanente ale Muzeului Memorial și Casei Memoriale „Ciprian Porumbescu”, pe care publicul le-a vizitat sau vizualizat online.

Muzeul Național al Bucovinei marchează Anul Ciprian Porumbescu printr-o serie de programe culturale dedicate marelui compozitor, aducând mai aproape de publicul nostru viața și opera acestuia.  Astfel, participanții la concurs sunt încurajați să redea prin desen momente inspirate de opera și din viața personală a compozitorului (locul copilăriei, familia, casa părintească, școala, destinul romantic), cât și lucrări inspirate de Ciprian Porumbescu – patriotul, președintele Arboroasei, compozitorul și artistul care la Serbarea de la Putna a cântat Daciei întregi.

Pe parcursul celor trei luni de derulare, participanții la proiectul educațional-concurs vor putea accesa, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/Muzeul-de-Istorie-Suceava-History-Museum, informații despre viața compozitorului și se vor familiariza cu obiectele din expozițiile celor două muzee memoriale dedicate inegalabilului Ciprian Porumbescu, vor cunoaște viața, opera și personalitatea marelui compozitor și, mai apoi, inspirați de ceea ce le place, vor reda în desen frânturi din viața și opera lui Ciprian Porumbescu. Termenul limită de predare/transmitere a lucrăriloreste 30 aprilie 2023.

Desenele/lucrările realizate vor fi aduse la Muzeul de Istorie Suceava, BiroulEducație, Marketing și Comunicare, sau pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă la muzeu, pot fi trimise, scanate cu rezoluție foarte bună, pe adresa marketing@muzeulbucovinei.ro Acestea vor fi postate pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie.

·        Ce trebuie să conțină lucrările trimise pentru concurs

Lucrările pentru concurs vor conține numele autorului, vârsta, clasa și școala. De asemenea, pe verso, vor fi înscrise, pentru participanții minori, numele părintelui și numărul de telefon, pentru a transmite contravaloarea premiilor în cazul în care lucrarea este selectată și anunțată ca fiind premiată.Cele mai bune lucrări, jurizate de specialiști ai Muzeului Național al Bucovinei, vor fi premiate. Premiile (premiul I, II, III) se vor acorda pe trei categorii de vârstă:7 – 11 ani, 12 – 17 ani, 18 ani și peste. Se va acorda și un Premiu Special al juriului, pentru cea mai apreciată lucrare. Valoarea premiilor: Premiul I – Diploma și premiul în valoare de 200 de lei; Premiul II – Diploma și premiul în valoare de 150 lei; Premiul III – Diploma și premiul în valoare de 100 de lei; Premiul Special -  Diploma de Excelență și premiul în valoare de 300 de lei.

Proiectul educațional-concurs este lansat online, pentru a da  posibilitatea tuturor celor doritori să participe, cât și din dorința de a promova cele două muzee memoriale, Casa și Muzeul „Ciprian Porumbescu”, din administrarea Muzeului Național al Bucovinei, oferind publicului informații despre viața și personalitatea marelui compozitor. Mai multe informații: Biroul Educație, Marketing și Comunicare, 0230-216439, interior 116.