Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia, a fost pus în libertate sâmbătă la amiază de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. El va fi cercetat în continuare sub control judiciar, măsură instituită pentru o perioadă de 60 de zile. În plus, procurorii i-au dat interdicția de a-și exercita atribuțiile de primar al comunei Șcheia pe perioada controlului judiciar. Laurian Ostaficiuc, avocatul care îl reprezintă pe Vasile Andriciuc, a precizat că probele din dosar nu sunt nici pe departe concludente și că măsura controlului judiciar va fi atacată în instanță. Vasile Andriciuc a fost reținut vineri pentru o perioadă de 24 de ore și este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni de ,,abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine, ori pentru altul, un folos necuvenit” în formă continuată, fapte prin intermediul cărora ar fi prejudiciat bugetul Primăriei Șcheia cu diferite sume de bani.

Una din acuzații este aceea că în perioada 30 iunie 2016- 31 octombrie 2022, în calitate de primar şi de ordonator principal de credite, a aprobat și a plătit utilitățile pentru spațiul ce reprezintă Baza Sportivă multifuncțională din satul Sf. Ilie. Concret, anchetatorii spun că firma care a închiriat baza respectivă trebuia să își plătească utilitățile, dar acest lucru l-a făcut Primăria Șcheia. Este vorba de 27 plăți către ACET SA Suceava și 76 plăți către EON, valoarea totală fiind de 138.763,57 de lei.

O altă acuzație este aceea că în perioada 18 ianuarie 2019 - 4 ianuarie 2022, fără a fi adoptată Hotărâre de Consiliu Local privind închirierea imobilului, a semnat un contract de închiriere pentru un spaţiu de 40,3 mp ce reprezintă două camere şi spaţiu de aşteptare, situat la mansarda Şcolii Gimnaziale Dimitrie Păcurariu Şcheia, cu destinația de cabinet stomatologic pe o perioadă de doi ani. Ulterior, au mai fost semnate două acte adiționale privind prelungirea acestuia pe o perioada de un an şi modificarea preţului chiriei de la 1 euro/mp la 0,25 euro/mp. Prejudiciul în acest caz a fost calculat la 6.653,67 de lei, reprezentând contravaloarea chiriei neachitate pentru perioada 18 ianuarie 2019-31 decembrie 2022.,

Medicul respectiv este cercetat la rândul său pentru comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de „abuz în serviciudacă funcţionarul public a obţinut pentru sine, ori pentru altul, un folos necuvenit”.

Procurorii au mai făcut precizarea că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.