13 masteranzi francezi vor face stagii de practică pedagogică în 11 instituții de învățământ din Suceava și împrejurimi. Studenții vor sosi în Suceava duminică, 12 februarie, iar activitățile în școli vor demara luni, 13 februarie 2023, şi vor dura două săptămâni. Acest proiect este organizat de Alianța Franceză din Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și în colaborare cu Institutul Național Superior al Profesoratului și Educației (INSPE) din cadrul Universității Champagne-Ardennes Reims, Franța.

Școlile și liceele implicate în acest proiect sunt: Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Colegiul Național „Petru Rareș”, Școala Gimnazială „Ion Creangă”, Școala Gimnazială Nr. 1, Şcoala Gimnazială Nr. 4, Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza”, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Școala Gimnazială Preutești, Școala Gimnazială Ipotești, majoritatea instituţiilor de învăţământ fiind deja colaboratori tradiționali ai Alianței Franceze din Suceava.

Am aflat de la organizatori că proiectul de colaborare a demarat în anul 2022, când 19 studenţi francezi au susţinut cursuri în nouă şcoli din judeţul Suceava şi la Alianţa Franceză şi continuă în 2023, când alte două unităţi de învăţământ vin să se alăture echipei de şcoli-gazdă pentru masteranzii străini.

Studenții francezi care vor sosi la Suceava sunt masteranzi în anul I la specializarea Métiers de l’enseignement, de l’éducation et de la formation/Meserii ale învățării, educației și formării (MEES) și fac parte din a doua generație de absolvenți care au posibilitatea să aleagă filiera de predare în străinătate (option Enseigner à l’international), de unde și interesul de a urma un stagiu practic într-o unitate de învățământ dintr-o țară străină.

Această experiență pedagogică și culturală prevede o săptămână de asistență la orele susținute de profesorii români, dar și activități de predare în limba franceză, la diverse nivele de studiu, întâlniri de lucru, participare la activități culturale și artistice, vizite ale orașului.

Parteneriatul dintre Alianța Franceză din Suceava și INSPE Reims a demarat în anul 2021, când cele două instituții au depus, împreună cu o echipă internațională şi cu Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, un proiect Erasmus+ Teacher Academies. Colaborarea a continuat în perioada următoare cu vizite de lucru ale reprezentanţilor Alianţei Franceze la Reims şi ale INSPE Reims la Suceava, precum şi cu redepunerea unui nou proiect Teacher Academies în 2022. „Prin inițierea acestui proiect se dorește promovarea învățării limbii franceze, dar și încurajarea schimburilor de bune practici cu privire la metodele și tehnicile utilizate la clasă în predarea limbilor străine”, au mai completat coordonatorii proiectului.