Proiectul sănătos al celor de la Rugby Club Gura Humorului începe să-și arate tot mai mult efectele. 

Asociația Mingea Ovală, o organizație tânără, înființată în anul 2022, a decis să ofere un sprijin concret și consistent echipei din Gura Humorului prin suportarea a patru burse sportive, patru sportivi străini care vor evolua în 2023 pentru RC Gura Humorului.

Este vorba de doi rugbiști sud-africani și de doi kenieni, care vor avea burse plătite în România de Asociația Mingea Ovală și vor evolua pentru RC Gura Humorului. Clubul humorean trebuie să le asigure celor patru doar servicii de casare și masă.

 

·       Motivele pentru care RC Gura Humorului a fost aleasă în acest proiect

 

 

RC Gura Humorului este singura echipă din Liga Națională de rugby care beneficiază de o asemenea șansă.  

Fostul rugbist internațional Csaba Gal, președintele Asociației Mingea Ovală, a explicat de ce a ales Gura Humorului:

,,Este de apreciat că Rugby Club Gura Humorului este un proiect rugbistic sănătos, 100 la sută privat. Aici am găsit deschidere şi o transparenţă totală. Am fost plăcut surprinşi că se vrea performanţă şi că se poate face un management profesionist şi de calitate şi în România. Obiectivul nostru principal este de a creşte nivelul Ligii Naţionale de Rugby, prin atragerea unor jucători care pe viitor pot ajunge chiar componenţi ai echipei naţionale. Dorim să devenim un actor principal în revitalizarea rugbiului autohton, în special a primului eşalon, care a fost neglijat şi subfinanţat timp de treizeci de ani”.

 

·       Un sud-african și-a arătat deja valoarea la RC Gura Humorului

 

Cele două părți au deja o colaborare începută fructuos de anul trecut. Pe tot parcursul sezonului trecut la RG Gura Humorului a evoluat sud-africanul Rohan Schwartz, jucător ce va activa la echipă și în acest sezon. Tânărul Rohan a adus un plus evident și constant echipei la nivel de linia I.

Cei câțiva oameni care au muncit și muncesc pentru a ține în viață acest proiect speră ca, încet-încet, RC Gura Humorului să nu mai fie doar o rampă de lansare a tinerilor spre alte echipe. 

,,De la reînființare, rugbyul humorean a fost doar un instrument de formare a jucătorilor pentru alte echipe cu potențial financiar mult mai mare. Colaborarea cu Mingea Ovală pare să echilibreze oarecum acest trend al plecărilor de jucători, prin identificarea necesităților echipei și în funcție de acestea, aducerea unor jucători din comunități rugbystice consacrate. Este de așteptat ca infuzia de jucători de calitate să crească concurența și seriozitatea jucătorilor și astfel să vedem o îmbunătățire rapidă a rezultatelor în competițiile la care participăm. De asemenea, sunt sigur că acești jucători vin cu un bagaj de cunoștințe și metode de antrenament moderne de la școlile de rugby la care au evoluat și ne dorim să-i implicăm și în antrenarea juniorilor. În acest mod, sperăm să creștem valoarea echipei și implicit interesul posibililor investitori”, a transmis Ștefăniță Rusu, managerul grupării humorene.

Sezonul al cincilea al grupării humorene în rugbiul de la nivel de seniori vizează apropierea comunității, a iubitorilor de sport și rugby. După cum am mai arătat în Monitorul de Suceava, tribuna I de la Stadionul Tineretului din Gura Humorului va fi rezervată doar membrilor din Comunitatea RCGH și deținătorilor de bilete. Informații despre cum pot persoanele fizice să devină membri în Comunitatea RCGH se pot găsi pe https://rugbygh.com/ro/comunitate/.

Din păcate, deși se descurcă bine în mediul privat, RC Gura Humorului este ajutată mai mult de sponsori din afara orașului. Primăria Gura Humorului asigură echipei doar baza de antrenament și utilitățile, ajutorul fiind extrem de redus raportat la munca oamenilor de acolo și de posibilitățile de creștere.