Un echipaj de elevi, de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, a intrat în finala Concursului Național ,,Solve for Tomorrow”, competiție organizată de compania Samsung, care premiază cele mai bune și inovative proiecte pentru un viitor sustenabil.

Finala se va desfășura la București.

Pe parcursul ultimelor luni, elevii echipajului, din clasa a XI-a A, sub coordonarea prof. Valentina Cloșcă, s-au ocupat de realizarea unui sistem inovativ intitulat ,,Sistem hidroponic ultraeficient” ce vizează una din probleme majore din zilele noastre și anume risipa apei.

 Potrivit acestora, acest tip de sistem urmărește cultivarea plantelor fără sol/ într-un substituent al solului, plantele absorbind nutrienții necesari direct din apă.

Cosmin Buzic, Emilia Florean, Gabriela Lupancu, Alexandra Olarean și Ioana Radion sunt cei care formează ,,Echipa verde” și vor reprezenta la începutul săptămânii viitoare colegiul rădăuțean în finala concursului Samsung.

„Sistemul lor se numără printre cele 25 de proiecte finaliste alese din totalul de 325 înscrise la început. În urma unor serii de întâlniri online susținute de mentori din echipa Samsung și cuprinse în etapa de <Design thinking>, participanții au putut să-și perfecționeze produsul, oferindu-i prototipului final un plus de eficiență, sustenabilitate și accesibilitate.

Astfel, datorită peliculei de ulei introduse în sistemul hidroponic realizat de <Echipa verde> se împiedică pierderea excesivă a apei, reducând cu mult consumul ei.

Pe 21 februarie aceștia vor fi la București unde organizatorii, compania Samsung, vor acoperi costul privind transportul și cazarea.

Felicitări pentru rezultatele obținute până în prezent și mult succes în finală!”, a transmis conducerea liceului.