Trei echipe studențești din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava s-au calificat în etapa finală a celei de a III-a ediții a competiției numite și Hackathonul Studențesc „România fără dosar”. Concursul este organizat de către Universitatea București și Camera Deputaților în perioada 20-22 martie, echipele calificate lucrând la realizarea unei platforme care să contribuie la debirocratizarea statului și să ajute la simplificarea proceselor administrative.

Această ediție este organizată în colaborare cu Ministerul Digitalizării, care își propune să implementeze ideile studenților și să faciliteze procesul de căutare de informații și programare la instituțiile statului care oferă servicii publice corespunzătoare evenimentelor de viață, precum nașterea unui copil, obținerea unui autoturism, deschiderea unei afaceri, construirea unei case.

 

·        Prezență suceveană calificată în etapa finală a competiției

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este reprezentată în finala ediției din acest an de trei echipe: ”USV Let’s DO IT”, formată din studenți de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, specializarea Media Digitală: Daniela Căpusneac, Evelina Guzun și Denisa Fecioru; ”USV Talks”, formată din studenți de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, specializările Comunicare și Relații Publice și Media Digitală: Sorina-Ionela Avasiloaei, Alexandra Căruceriu, Emilia Vîntuleac; și ”Pixel Minds”, formată din studenți de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor și de la specializarea Media Digitală: Costescu Adrian, Daniel Lupăștean și Ecaterina Morăraș.

Competiția a avut înscrise 38 de echipe în prima etapă, dintre care 20 s-au calificat pentru etapa finală care se va încheia pe 22 martie, odată cu prezentarea proiectelor echipelor selectate pentru etapa finală, 10 dintre acestea din zona de IT și 10 din zona de comunicare. La finalul celor 48 de ore de lucru studenții vor livra un design de interfață a unui portal, în care să se regăsească toate informațiile necesare pentru 3 evenimente de viață care beneficiază de servicii publice oferite de stat. Portalul va oferi și posibilitatea realizării de programări online pentru audiențe sau a trimiterii în varianta electronică a documentelor necesare pentru obținerea serviciilor publice. De asemenea, studenții vor preda și un plan de promovare a portalului și a beneficiilor pe care acesta le oferă populației.

Echipele studențești au lucrat pentru a dezvolta proiectele finale sub coordonarea a zece mentori-deputați, iar participanții reprezintă șapte universități din țară: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din București, Universitatea Politehnica București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Titu Maiorescu”, Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Din juriul competiției face parte asist.univ.dr. Iulia Sîrghi-Covalciuc, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, iar lector univ. dr. Ioana Mititelu este cadrul didactic care reprezintă USV în cadrul competiției.