Un copac de pe strada Bujorilor din municipiul Suceava s-a rupt, miercuri dimineață, sub greutatea zăpezii abundente și a căzut peste un autoturism parcat.

Directorul Direcției Domeniului Public, Marian Andronache, a precizat că pomul respectiv era „o larice perfect sănătoasă”, care a cedat din cauza zăpezii. Tot în cartierul Burdujeni, pe strada Putnei, din cauza zăpezii s-a rupt și vârful unui pin, dar din fericire a căzut pe teren liber și nu a provocat victime sau pagube materiale. 

Șeful Poliței Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, a declarat că periodic echipe de la Direcția Domeniului Public din cadrul Primăriei și de la Biroul Protecția Mediului al Poliției Locale merg în teren pentru a evalua copacii de pe domeniul public. Potrivit lui Doroftei, evaluarea se face fie la sesizarea locatarilor din zonă, fie lucrătorii din cadrul serviciilor menționate anterior se autosesizează în privința viabilității în perioadele de vegetație, constatând care copaci sunt uscați. Referitor la copacul de pe strada Bujorilor, șeful Poliței Locale a declarat că în perioada 2019-2023 nu a fost înregistrată nici o solicitare de evaluare și eliminare, la Biroul Protecția Mediului.

Directorul Domeniului Public, Marian Andronache, avertizează sucevenii ca în perioadele cu ninsoare, vânt puternic și ploi să nu parcheze mașinile sub copaci deoarece dacă pământul este puternic îmbibat cu apă pomii pot să cedeze, îndeosebi pinii, chiar dacă sunt sănătoși.

Acesta a precizat că toți copacii uscați de pe domeniul public din municipiul reședință de județ au fost inventariați și eliminați, însă mai sunt câțiva pomi, viabili, care pot reprezenta un pericol în condițiile menționate anterior. Menționăm că în cazul copacilor complet uscați nu este necesar aviz pentru tăiere de la Agenția de Protecția Mediului.