Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită anual de comunitatea internaţională, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni.
Data de 8 aprilie marchează, din punct de vedere istoric, reuniunea la nivel internaţional a organizaţiilor romilor din lume în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, în anul 1971.
Cu această ocazie, s-a adoptat simbolul comunităţii romilor - roata cu spiţe, iar cântecul “Gelem, gelem” a devenit imnul său internaţional.
Tot în anul 1971 s-a adoptat şi steagul internaţional al romilor: jumătatea de jos este verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin.
La mijlocul steagului se află o roată roşie, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu aria de origine – India.
“În România, ziua de 8 aprilie a fost consacrată drept <Sărbătoarea etniei romilor din România> prin Legea nr. 66/2006.
În acest context, Asociaţia Partida Romilor Pro Europa Sucursala Județului Suceava, cu sprijinul Biroului Județean pentru Romi din cadrul Instituției Prefectului - județul Suceava, va organiza în data de 8 aprilie 2023, ora 11:00, în municipiul Suceava, la Complex Zamca – Salon Regal, str. Zamca nr. 28A, o manifestare culturală dedicată acestei zile.
Alături de membrii comunităţii vor fi invitați reprezentanți ai autorităților judeţene, locale, experți locali pentru romi, mediatori școlari, mediatori sanitari, cadre didactice, directori de școală”, a precizat președintele organizației, Leonard Constantin.
Romii (uneori scris rromi) reprezintă un grup etnic originar din India medievală. Aceștia sunt răspândiți în foarte multe zone geografice, dar mai ales în Europa, cele mai importante grupuri trăind în Europa Centrală și de Est, în Turcia, în Peninsula Iberică și în sudul Franței.
O foarte mare parte dintre romi au trecut prin procese de asimilare și aculturație, adoptând viața sedentară, cultura scrisă și limbile și religiile popoarelor lângă care au trăit.
Din cauza modului lor de viață, a culorii pielii, limbii și obiceiurilor diferite, romii au fost, vreme îndelungată, obiect de ură șovină și rasială, care a culminat în secolul al XX-lea cu deportarea și uciderea în masă a unor categorii din rândurile lor în cadrul politicii de genocid a celui de-al Treilea Reich și al unor regimuri aliate cu acesta.
În limba romani, cuvântul rrom înseamnă „om, bărbat, soț”, cu pluralul „romi”, iar forma corespunzătoare genului feminin este „romă” [rr. rromni], cu pluralul „rome”.
Comentarii