Stratul de zăpadă în zona montană, la peste 1.200 de metri, continuă să fie destul de consistent, de circa 30-40 cm în masivele Rarău, Giumalău, Suhard, Bistriței și de cca 1,5-2 metri în masivul Călimani. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limita dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la chiar 4 metri. În acest context, Serviciul Salvamont Suceava a venit cu o serie de recomandări.

”Este indicat ca turiștii care vor să urce pe traseele turistice montane din județ să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații, etc.) și atenționările risc de avalanșă de pe pagina  https://www.meteoromania.ro/Upload-Produse/nivologie/nivologie.pdf, să nu se hazardeze pe traseele care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă unde, din cauza vizibilității scăzute, orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, sunt acoperite de zăpadă și să se evite traversările zonelor de jgheab, sau urcarea pe aceste zone, unde sunt acumulări mai mari de zăpadă viscolită  cu cornișe de zăpadă la limita superioară. În condițiile actuale, traseele turistice montane fără strat de zăpadă, sau cu puțină zăpadă (10 -15 cm), pe anumite zone, sunt cele din Obcinile Bucovinei. Recomandăm ca turiștii să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, parazăpezi, snowline, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, ochelari, apă și mâncare.  Dacă la baza muntelui totul este verde și fără zăpadă, după altitudinea de 1.000 m condițiile se schimbă radical, de aceea recomandăm în continuare un echipament corespunzător pentru sezonul de iarnă. Pentru masivul Călimani sunt necesare schiuri de tură sau rachete de zăpadă”, a precizat Voicu Raia, șeful Serviciului Salvamont Suceava.

O serie de trasee montane sunt în continuare închise, după cum urmează:

a. în masivul Călimani

- traseul marcat cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele;

- traseul marcat cu punct albastru, între Gura Haitii și vf. Călimaniul Cerbului;

- traseul marcat cu cruce roșie, Poiana Izvoarelor - Coada Pietrosului.

 b. masivul Rarău / Giumalău

- traseul marcat cu cruce albastră - circuit Pietrele Doamnei;

- traseul marcat cu cruce galbenă, Izvorul Limpedea - Rarău, deoarece a fost deteriorat de exploatările forestiere, dar turiștii pot urca pe traseul marcat cu punct albastru care pleacă spre Rarău, de la baza pârtiei Rarău;

- traseul marcat cu cruce roșie, între Polița Caprelor și cabana Giumalău.

De asemenea, accesul auto  în Călimani, din Gura Haitii spre exploatare este închis în urma ninsorilor de săptămâna trecută, iar drumul nu a fost deszăpezit. Cei care se hazardează riscă să rămână cu autovehiculele suspendate.

Turiștii sunt sfătuiți să sune la telefon pentru a se informa despre starea traseelor la numerele: 0725826668 - (0salvamont), 0724/212857- Salvamont Suceava,  0745/313052- Șef Serviciu Salvamont Suceava, Voicu Raia - pentru informaţii si recomandări privind zona montană sau 112 – pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.