Comunitatea poloneză din Bucovina s-a adunat sâmbătă la Poiana Micului pentru a marca trei evenimente importante. Este vorba de Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate și Ziua Drapelului, care se sărbătoresc pe 2 mai, pentru ca o zi mai târziu să fie Ziua Constituției, care comemorează adoptarea primei constituții scrise moderne din Europa modernă la 3 mai 1791 și a doua din lume, după Constituția americană.

Manifestările de sâmbătă au început cu Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, care a fost prezidată de preot dcotor Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași, împreună cu preot Alois Farțadi, decan de Bucovina, preot locotenent Albert Adamczyk, capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova și preot Alin-Cătălin Butnaru, parohul din Poiana Micului.

Predica a fost rostită de capelanul Contingentului Militar Polonez, pr. lt. Albert Adamczyk. După liturghie, în fața bisericii, locuitorii din Poiana Micului și reprezentanții tuturor organizaților locale din întreaga Bucovină au fost întâmpinați de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher. De asemenea tuturor s-au adresat și oaspeții prezenți la eveniment. Apoi ansamblurile „Mała Pojana” și „Sołonczanka” au ținut un spectacol. Evenimentul s-a încheiat cu un picnic la Casa Polonă din localitate.

La eveniment au fost prezenți: Natalia Piotrowska, chargé d’affaires ad interim al Ambasadei RP la București, Jarosław Szkirpan, consulul RP la București, Doina Iacoban, subsecretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Gheorghe Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, preot Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Radu Dîrțu, directorul Salinei Cacica, o delegație a schimbului XII al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte cu comandantul adjunct maior Łukasz Smolnik, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția, Victoria Longher, vicepreședinții uniunii, precum și președinții și membrii filialelor uniunii.