„Noaptea Muzeelor” din acest an, eveniment desfășurat sâmbătă, 13 mai, în municipiul Suceava, s-a bucurat de un număr record de participanți. 19.033 de vizitatori au trecut pragul obiectivelor muzeale deschise de Muzeul Național al Bucovinei, în cadrul manifestării „Noaptea Muzeelor”, ediția 2023.
Este cel mai mare număr de vizitatori dintre toate edițiile de până acum. Conform datelor centralizate de organizatori, numărul vizitatorilor în anul 2022 a fost de 13.909, în anul 2021 (12.597 de vizitatori), în anul 2019 (7418 de vizitatori).
- 4067 de vizitatori, la Muzeul de Istorie
Muzeul Național al Bucovinei a marcat manifestarea „Noaptea muzeelor”, prin deschiderea pentru public, cu intrarea gratuită, a cinci dintre obiectivele sale, iar statistica, la sfârșitul unei seri formidabile, se prezintă astfel: Cetatea de Scaun a Sucevei – 7337 de vizitatori (intrarea liberă între orele 18:00 – 24:00); Muzeul de Istorie - 4067 de vizitatori (intrarea liberă între orele 18:00 – 24:00); Muzeul de Științele Naturii – 3912 de vizitatori (intrarea liberă între orele 18:00 – 24:00); Hanul Domnesc - 2380 de vizitatori (intrarea liberă între orele 18:00 – 24:00); Muzeul Satului Bucovinean - 1337 de vizitatori (intrarea liberă între orele 18:00 – 20:00).
„Mulțumim tuturor celor care au ales să petreacă timp frumos, împreună cu familia, prietenii, colegii de clasă, ori singuri, la muzeele noastre. Vă așteptăm să participați, în număr cât mai mare, la evenimentele organizate de Muzeul Național al Bucovinei. Rămâneți aproape, avem un an plin de manifestări culturale pentru toate gusturile și toate vârstele”, transmite conducerea Muzeului Național al Bucovinei.
- Cetatea de Scaun a Sucevei, 7337 de vizitatori, mai mult decât dublul numărului înregistrat anul trecut
Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă s-a declarat foarte mulțumit de faptul că anul acesta Muzeul Național al Bucovinei a înregistrat record de vizitatori în „Noaptea Muzeelor”.
„Datele centralizate la finalul zilei de 13 mai 2023 arată că au participat 19.033 de vizitatori, pentru cele 5 unități muzeale implicate în eveniment, Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Istorie, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de Științele Naturii și Muzeul Etnografic Hanul Domnesc. Cetatea de Scaun a Sucevei a avut 7337 de vizitatori, mai mult decât dublul numărului înregistrat anul trecut. În anul 2022, Cetatea de Scaun a Sucevei a avut 3212 de vizitatori. Muzeele noastre au făcut ca orașul să freamete până târziu în noapte. Vizitatori, din Suceava, precum și mulți turiști. M-au impresionat vizitatorii veniți în familie, împreună cu copiii. Am asistat la momente deosebite, părinții fiind ghizi pentru cei mici. Adevărate lecții deschise, cu părinții în rolul dascălilor”, a declarat Niculai Barbă.
- Concert, la Cetate
La Cetatea de Scaun, sâmbătă, începând cu ora 18:00, a avut loc și un recital susținut de Duetul instrumental „ Ars Nova”, format din Raul Valentin Chiș (vioară), concert maestru al Filarmonicii „George Enescu” din Botoșani, și Johannes Raimund Onesciuc (pian), profesor de pian la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
Cei care au ajuns la Cetate au audiat lucrări instrumentale solo (pian, vioară), precum și duete (vioară-pian) dintre cele mai cunoscute ale compozitorilor: W. A. Mozart, L. W. Beethoven, F. Kreisler, V. Monti, J. Massenet, Ciprian Porumbescu.
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor.
Comentarii