Acordarea unui stimulent financiar în valoare de 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut, măsură de sprijinire a familiilor acestora, a fost accesată până acum de 34 de familii din municipiul Suceava.

„Cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, vă informăm că până în prezent au fost aprobate 18 cereri în luna aprilie și 16 cereri în luna mai cu titlu de stimulent financiar pentru nou-născuți. Municipalitatea suceveană sprijină Familia!”, au transmis luni, 15 mai, reprezentanții administrației locale.

Decizia de acordare a acestui sprijin financiar, pentru încurajarea natalității, a fost inițiată de către primarul Ion Lungu, apoi adoptată în unanimitate în Consiliul Local la finele lunii martie 2023.

Pentru a beneficia de acest stimulent financiar, părinții nou-născuților trebuie să îndeplinească câteva condiții:

1. Să aibă domiciliul stabil în municipiul Suceava de cel puțin 6 luni – dovada fiind o copie a cărții de identitate sau o adeverință de la Direcția Municipală de Evidență a Persoanelor.

2. Cererea să fie depusă în maximum 60 de zile de la data nașterii copilului.

3. Dosarul cu actele doveditoare să fie complet (actele de identitate, certificatul de naștere al copilului, extrasul de cont al titularului, declarația-tip de consimțământ și, dacă este cazul, certificatul de divorț).

Stimulentul financiar se acordă pentru copiii născuți începând cu data aprobării proiectului de hotărâre, încât anul acesta sunt luate în calcul la aprobarea solicitărilor doar cei născuți în lunile aprilie-decembrie.

Chiar și așa, estimarea efortului bugetar pentru acordarea acestui stimulent anul acesta este de 1,8 milioane de lei.