Un grup de cercetători din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava a obținut medalii valoroase la o importantă expoziție de inventică, la care au participat reprezentanți ai unor universități și institute de cercetări consacrate din întreaga lume. În cadrul celei de a XV-a ediții a European Exhibition of Creativity and Innovation Euroinvent, care a avut loc la Iași, în perioada 11-13 mai, au fost promovate peste 750 de invenții şi proiecte de cercetare, cu autori din Angola, Argentina, Australia, Bulgaria, Belgia, Cambodgia, Canada, China, Croația, India, Indonezia, Iran, Japonia, Coreea, Liban, Macao, Macedonia, Malaysia, Moldova, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, Arabia Saudită, Sudan, Taiwan, Thailanda, Turcia, Ucraina, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Vietnam.

Lista participanţilor a inclus universități, institute de cercetare consacrate și companii care și-au prezentat cele mai bune produse și invenții de-a lungul celor două zile de expunere. Procesul de evaluare a fost asigurat de un juriu internațional, coordonat de Mohd Mustafa Al Bakri Abdullah, de la Universitatea Perlis din Malaysia, şi Ljiljana Pedisic, preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din Croaţia.

La finalul zilelor de expunere, reprezentanții Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava au obținut trei medalii de aur și o medalie de argint pentru lucrările prezentate. Astfel, o primă medalie de aur a fost obținută pentru invenția Socket Safety System, realizată de un colectiv compus din Ilie Nițan, Cezar Dumitru Popa, Laurențiu Dan Milici, Mihaela Pavăl, Ciprian Bejenar, Ovidiu Magdin Țanța, Mihai Cenușă și Oana Vasilica Grosu.

O altă medalie de aur a fost obținută pentru invenția Intelligent System For Grip Enhancement, realizată de un colectiv format din Laurențiu Dan Milici, Ciprian Bejenar, Ilie Nițan, Oana Vasilica Grosu, Dragoș Ionuț Vicoveanu, Laura Cătălina Dospinescu, Mariana Rodica Milici și Artiom Moldovan.

O a treia lucrare răsplătită cu medalia de aur a fost numită Solar Heating System To Maintain Batteries Charged și a fost realizată de Laurențiu Dan Milici, Ciprian Bejenar, Ilie Nițan, Mihai Dimian, Mahmoud Abu-Bandora, Irina Alisavetei, Visarion-Cătălin Ifrim și Constantin Ungureanu.

Cea de a patra medalie adjudecată de inventatorii suceveni a fost una de argint și a fost acordată pentru lucrarea de inventică Interlocking System, la realizarea căreia au participat Ilie Nițan, Laurențiu Dan Milici, Mihaela Poenar, Dumitru Cernușcă, Sergiu Dan Pața, Alexei Pianîh, Radu Dumitru Pentiuc, Cezar Dumitru Popa, Mihai Rață și Constantin Ungureanu.

Printre universitățile și institutele de cercetare care au acordat diplome de excelență și medalii de aur inventatorilor Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava se numără și Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE București, Universitatea „Titu Maiorescu” București, ICECHIM București, Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, INFM Măgurele, Universitatea Politehnica din București.

Pentru promovarea la nivel internațional a inventicii, reprezentantul asociației WIIPA - World Inventors and Intellectual Property Associations, director de dezvoltare internațională Eddie Shih, a premiat cu medalie de aur invențiile participante și a acordat premiul special Centrului de Inventică „Dorel Cernomazu” din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava.