Studiul de fezabilitate pentru amenajarea cu fonduri europene a unui parc fotovoltaic pe o suprafață de 30 de hectare, în zona gropii de zgură de la Termica, a intrat în posesia municipalității sucevene.

Primarul Ion Lungu a anunțat că studiul urmează să fie supus aprobării consilierilor locali, iar ulterior să fie depus, pentru obținerea finanțării necesare, la Ministerul Energiei.

Conform documentației întocmite, parcul fotovoltaic al municipalității sucevene va avea montate 47.606 panouri fotovoltaice, iar puterea instalată va fi de 19.928 de Mwh.

Energia electrică produsă din captarea energiei solare va fi folosită pentru acoperirea necesităților proprii, în principal pentru transportul în comun, care se face cu autobuze electrice, iluminatul stradal și pentru alimentarea clădirilor publice.

Pe lângă montarea celor aproape 48.000 de panouri fotovoltaice, pe un sistem metalic, vor mai fi necesare și o serie de clădiri cu rol administrativ - birouri, vestiare, grupuri sanitare, o zonă destinată spațiului tehnic și un punct de conexiune electrică.

Valoarea investiției se va cifra la peste 21 de milioane de euro, iar apelul de proiecte la Ministerul Energiei este așteptat a fi lansat chiar în vara acestui an.

Intențiile administrației sucevene de asigurare a consumurilor proprii din energie solară nu se opresc aici, un nou proiect, pentru instalarea de panouri fotovoltaice și la autobaza diviziei electrice a TPL, fiind în lucru.