La Festivalul interetnic „Conviețuiri”, ediția a XXVII-a, care a avut loc duminică, 14 mai 2023,  au participat este 400 de participanți. Manifestarea a debutat cu parada grupurilor folclorice participante care au defilat de la Școala Gimnazială Negostina, până la Căminul Cultural din localitate. Organizatorii au invitat 13 grupuri folclorice care au reprezentat minoritățile ucraineană, polonă, romă și armeană: „Cervona Kalena” din Negostina, coordonat de Iulian Chideșa, ”Kozaciok” din Bălcăuți, coordonat de Petru Șoiman, ”Vocile Negostinei” din Negostina, coordonat de Antoneta Crainiciuc, ”Hayakaghak” din Gherla, coordonat de Ursan Esztegar Erika, ”Spivuchi ukrainky” din Suceava, coordonat de Viktoria Dryhola, ”Mala Poyana” din Poiana Micului, coordonat de Agnieszk Polaczek, ”Florile Bucovinei” din Botoșani, coordonat de Victor Semciuc, ”Kolomeika” din Siret, coordonat de Zirka Ianoș, Grupul vocal din Iordănești, Ucraina, coordonat de Lutic Zoia, ”Florile Guliei” din Gulia, coordonat de Narcis Florea, ”Polonenka” din Paltinu, coordonat de Ilie Sauciuc, ”Primăvara” din Botoșani, coordonat de Victor Semciuc, ”Izvorașul” din Izvoarele Sucevei, coordonat de pr. Valentin Ardelean.

În deschiderea spectacolului a vorbit  președintele Filialei UUR Suceava, Ilie Sauciuc, amintind de marea familie a numeroaselor minorități conlocuitoare din Bucovina, făcând referire la Ziua internațională a familiei, care a fost marcată pe 15 mai. Acesta a transmis salutul președintelui UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, și a mulțumit pentru sprijinul pe care acesta, împreună cu tot Consiliul UUR, îl acordă minorității ucrainene, și în mod special activităților culturale.

Pr. Petrașuc Daniel și pr. Cucu Cosmin au rostit în limbile ucraineană și română rugăciunea ”Tatăl nostru”, după care au urmat alocuțiunile invitaților: Vasile Tofan - vicepreședinte Consiliul Județean Suceava, Șoiman Vasile, primarul comunei Bălcăuți, Chideșa Iulian Petru, viceprimarul comunei Bălcăuți, Semciuc Victor, primvicepreședinte UUR, Hrihorciuc Victor, vicepreședintele UUR, Petru Șoiman, consilier local UUR și reprezentanți ai comitetului județean UUR: Clapon Niculina, Chideșa Cristina, Boiciuc-Lazăr Nadia Anastasia, Ianoș Zirca, Șoiman Rodica, Ciocan Nicolae, Tcaci Ovidiu, Peslari Brândușa.

Festivalul interetnic „Conviețuiri” a fost inițiat de regretatul Kolea Kureliuk, care a fost directorul Căminului cultural din localitatea Măriței. Pe 25.05.1994, la Măriței, comuna Dărmănești, a avut loc prima ediție a acestui festival care, după șapte ani, a devenit itinerant desfășurându-se la Brodina, Ulma, Siret, Negostina, Paltinu, Cârlibaba, Suceava. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei Bălcăuți și organizația locală UUR Negostina.