Un dosar vechi de 12 ani a fost soluționat, așa cum era de așteptat, cu încetarea procesului pe motiv că a intervenit prescripția faptelor. Este vorba de un dosar care privește contrabanda cu țigări, fapte care ar fi fost comise în 2011, dosar care a fost trimis în judecată, apoi retrimis la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava pentru refacerea cercetării penale și retrimis în instanță în cursul anului 2020. Din cele 9 persoane care au fost judecate, doar una a rămas cu o pedeapsă cu suspendare, și asta pentru că nu a atacat soluția de la Tribunalul Suceava. În rest, toți ceilalți inculpați au scăpat, trei dintre ei chiar cu achitare. Mai trebuie spus că la Tribunalul Suceava s-au dat mai multe pedepse cu suspendare, una chiar cu executare, dar între timp lucrurile s-au schimbat radical. Iată ce soluție a fost pronunțată:

Daniel Pătrăucean – încetează procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției

Gheorghe Marinel Știrban – încetează procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției

Ion Cotos, zis ”Ionică” – încetează procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției

Ioan Hasna - încetează procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției

Petrică-Sorin Hasna - un an cu suspendare sub supraveghere

Ionuț Pisariuc – încetează procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției

Vasile Hurjui - încetează procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției

Cătălin-Vasilică Anghelina - achitat

Călin Lucian Mărginean - achitat

Marius-Costel Ilișan – achitat.

 

·        Pentru ce au fost trimiși în judecată

Anchetatorii spun că mai mulţi cetăţeni români şi ucraineni au constituit o grupare care avea ca scop obţinerea de bani prin contrabandă cu ţigări.

„Au introdus ilegal pe teritoriul României, peste frontiera verde sau prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, cantităţi însemnate de ţigarete provenind din Republica Moldova şi Ucraina”, au arătat acum 11 ani cei de la DIICOT Suceava.

Ţigările ajungeau la magazine din oraşul Roman şi comunele limitrofe, printre care şi la societatea soţiei unui poliţist din cadrul IPJ Neamţ, acesta din urmă anunţând de fiecare dată când erau organizate controale. Reţeaua anihilată a fost monitorizată timp de aproape un an.

În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate următoarele bunuri: 31.329 de pachete de ţigări, 20.000 de euro, 119.612 lei, 5.010 grivne, 218 telefoane mobile, 104 cartele SIM româneşti şi două ucrainene, o sabie artizanală, 38 hard disk-uri şi laptopuri, 35 de chingi folosite la transportul baxurilor de ţigarete, zece autoturisme şi un pistol din categoria celor neletale.