În cursul acestei săptămâni, delegații Asociației Forestierilor din România s-au reunit la Sfântu Gheorghe pentru a-și alege președintele.

Conform statutului asociației, durata unui mandat de președinte este de 4 ani, iar numărul de mandate al unei persoane este limitat la două.

Președintele în funcție, suceveanul Ciprian Dumitru Muscă, a fost ales în unanimitate să conducă ASFOR pentru încă un mandat. 

„Sectorul forestier trebuie și merită să fie cunoscut, înțeles și apreciat pentru importanța sa în economia țării noastre. Împreună suntem mai puternici și putem contribui la dezvoltarea organică a economiei țării noastre!”, a declarat Ciprian Dumitru Muscă la începutul noului său mandat de președinte ASFOR.

 

Raport de activitate al Consiliului Director și al președintelui ASFOR

Întâlnirea a început cu prezentarea Raportului de activitate al Consiliului Director și al președintelui ASFOR pentru perioada 2019-2023.

În această perioadă, ASFOR a depășit 2000 de membri. A crescut calitatea serviciilor oferite membrilor, asociația a fost autorizată pentru formare profesională și a fost realizat documentul de viziune „România verde în 10 pași”.

În ultimii 4 ani, ASFOR a devenit partener de dialog al Guvernului, comisiilor de specialitate din Parlament și ministerelor Mediului, Agriculturii, Economiei și Fondurilor Europene. A colaborat îndeaproape cu ONG-urile de mediu în vederea susținerii și promovării exploatării sustenabile a pădurilor.

Asociația a adus mereu în atenția factorilor de decizie problemele cu care se confruntă sectorul. S-a implicat în mod constructiv în zona legislativă, ca partener, punând la dispoziție cea mai calificată expertiză profesională. 

Pentru a face auzită vocea industriei de exploatare forestieră și de prelucrare primară a lemnului, ASFOR a spus mereu „prezent” la dezbaterile care au contat pentru industrie. A participat cu bună-credință și profesionalism la toate proiectele și evenimentele – publice sau private – care au avut în centrul atenției sectorul forestier. A creat însă și o serie vastă de evenimente proprii.

În condițiile unei avalanșe de fake-news aruncate în mass-media și în mediul online, ASFOR și-a asumat un important rol în zona comunicării. Plecând de la premisa că cea mai bună apărare este adevărul, ASFOR le-a prezentat românilor nu doar drumul lemnului din pădure spre casele lor, ci și efortul unui sector care contribuie fundamental la economia țării.

A organizat conferințe, a produs filme documentare, a publicat revista de specialitate „Meridiane forestiere” și a înființat site-ul de știri forestmania.ro, singurul site din România dedicat sectorului.

În plan internațional, ASFOR este membru al redutabilelor organizații internaționale EOS, CETTAR și CEI-Bois.

Două cărți, lansate la întrunirea reprezentanților ASFOR din 21 de județe

La ședința de la Sfântu Gheorghe au participat peste 180 de reprezentanți ASFOR din 21 de județe - Sălaj, Cluj, Dolj, Maramureș, Vrancea, Sibiu, Harghita, Covasna, Suceava, Brașov, Prahova, Neamț, Bacău, Argeș, Timiș, Bistrița, Călărași, Hunedoara, Gorj, Buzău, Bihor - și din București.

În timpul evenimentului au fost lansate 2 cărți – „CREDINȚĂ, CINSTE ȘI ADEVĂR. Patru ani în slujba forestierilor și a pădurii”, semnată de Ciprian Dumitru Muscă, și primul Ghid ASFOR, dedicat protecției muncii în sectorul forestier.

De asemenea, la eveniment a fost proiectat și documentarul „Noi suntem ASFOR!”, noua producție media care vine în completarea celor din seria „Drumul lemnului”.