Consilierul local PMP Anca Gâtlan a anunțat că în municipiul Suceava se va construi un nou centru de zi și de asistență pentru persoane vârstnice. Anca Gâtlan a precizat că în ședința de joi a Consiliului Local Suceava s-a aprobat depunerea proiectului pentru construcția acestui centru în vederea finanțării lui din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea totală a investiției este de aproape 12,6 milioane de lei, din care suma 7,263 milioane de lei va fi asigurată prin proiectul PNRR și 5,3 milioane de lei va reprezenta contribuția de la bugetul local al primăriei.

Anca Gâtlan a spus că noul centru de zi pentru bătrâni va fi construit pe o suprafață de teren de aproape 1,8 hectare aflată în apropierea lacului de acumulare Dragomirna. Consilierul local PMP a arătat că acest centru de zi de asistenţă şi recuperare pentru persoane vârstnice va avea o capacitate de maximum 50 locuri pentru serviciile de zi şi maximum 25 locuri pentru serviciile de îngrijire la domiciliu. „Este un proiect de suflet pentru mine, pentru care alături de colegii mei din PMP am insistat încă de la începutul mandatului. Și trebuie să fiu fair play și să mulțumesc domnului primar Ion Lungu pentru că a înțeles necesitatea acestui proiect de mare importanță pentru suceveni, având în vedere că sunt peste 8.000 de persoane vârstnice în municipiul Suceava. Trebuie să-i prețuim pentru că dumnealor au o vârstă onorabilă și să încercăm să îi ajutăm în continuare cu ceea ce putem”, a spus Anca Gâtlan în ședința Consiliului Local Suceava.

Ea a precizat că în municipiul Suceava, în baza de date a Direcției de Asistență Socială există aproximativ 787 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani cu o situație materială precară, cu venitul de până la 1.200 de lei, care au nevoie de îngrijire la domiciliu având diverse afecțiuni și dizabilități. Consilierul PMP a afirmat că aceste persoane au acces limitat la serviciile sociale și nu pot să beneficieze de servicii de kinetoterapie, masaj sau alte servicii datorită costului ridicat al acestora de pe piața privată. Anca Gâtlan a mai adăugat că noul centru va avea spații pentru servicii medicale, inclusiv un cabinet medical, spații pentru serviciile de îngrijire personală, dar și spații multifuncţionale de recuperare/reabilitare fizică și pentru măsuri de recuperare psihică. În cadrul centrului vor fi amenajate și spații pentru activităţi de reabilitare fizică în aer liber, pentru grădinărit, plimbări, dans sau gimnastică de întreţinere.