Autoritățile au declarat închis, în seara zilei de 17 mai a.c., „fenomenul de poluare” produs pe râul Bistrița în data de 13 mai a.c., ca urmare a debușării necontrolate a apelor de zăcământ prin galeria Isipoaia, din cadrul obiectivului minier Leșu Ursului – Tarnița. 

Obiectivul urmează să fie monitorizat permanent de compania care îl administrează, Conversmin SA, a informat, joi, directorul general al companiei, Bogdan Ștefan Chițescu, printr-un comunicat de presă.

„În prezent debitul de ape evacuate a revenit la starea inițială, colorația apei fiind normală”, se arată în comunicat.

De asemenea, directorul Chițescu afirmă că reprezentanți ai Conversmin SA, împreună cu proiectantul general al lucrărilor și în prezența specialiștilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, au analizat situația creată și au stabilit o serie de măsuri urgente pentru lichidarea avariilor produse. Printre acestea se număr decolmatarea canalului pe o distanța de 700 m între gura galeriei și confluența cu râul Bistrița, aducerea la starea inițială a zonei afectate și amenajarea unui pat de calcar pentru realizarea unui sistem provizoriu de epurare pasivă, inclusiv construirea unui sistem de retenție format din saci cu nisip. S-a mai stabilit ca proiectantul general al lucrărilor să analizeze o serie de soluții tehnice pe termen lung în vederea diminuării riscurilor de repetare a unor astfel de evenimente.

„Evenimentul de mediu produs nu s-a declanșat ca urmare a unei acțiuni antropice recente, fenomene asemănătoare producându-se și pe parcursul anului 2015. Specialiștii din cadrul Conversmin SA asigură populația că vor fi luate măsurile necesare atât pentru lichidarea avariilor produse, cât și pentru prevenirea apariției unor evenimente similare la obiectivele miniere aflate în procesul de închidere și ecologizare”, subliniază Bogdan Ștefan Chițescu.

În cursul zilei de 18 aprilie a avut loc o ședință de lucru la sediul Administrației Națională Apele Române, cu participarea directorului general Sorin Lucaci, a prefectului de Suceava, Alexandru Moldovan, și a lui Bogdan Ștefan Chițescu, fiind discutate măsurile necesare a fi aplicate.