Polițiștii de frontieră care au fost de serviciu duminică seară în Punctul de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus au depistat, într-un microbuz care urma să intre în țară, 22 de recipiente cu agent refrigerant (freon), care intră în categoria substanță periculoasă, care poate fi folosită și ca drog. Prin urmare, un astfel de gaz se transportă doar în condiții speciale, cu acte de transport și privind destinația.   

Duminică, în jurul orei 18.40, în PTF Vicovu de Sus, județul Suceava, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților un bărbat în vârstă de 58 de ani, cu dublă cetățenie româno-ucraineană, care conducea un microbuz marca Mercedes-Benz, înmatriculat în Ucraina.

În urma efectuării unui control amănunțit, echipa comună de control formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali a descoperit, ascunse în bagajele personale ale transportatorului, 22 recipiente cu freon.

Pentru marfa în valoare de 6.200 lei șoferul nu a putut prezenta documente justificative.

Polițiștii de frontieră suceveni au întocmit dosar penal pentru comiterea a două infracțiuni, tentativă la contrabandă calificată și transport și tranzit de substanțe și preparate periculoase.

Freonul este folosit ca agent principal de lucru la pompele de căldură și instalațiile frigorifice industriale sau casnice.

Principiul de funcționare este că acest freon suferă transformări din stare gazoasă în stare lichidă, transportând în acest fel căldura de la un mediu la altul.