Proiectul de hotărâre pentru majorarea cu 2,6 milioane de lei a cheltuielilor neeligibile pentru investiția în modernizarea infrastructurii de fluide medicale, electrice și în sisteme de alarmare la incendii la Spitalul de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a fost retras, marți, de pe ordinea de zi a ședinței deliberativului județean, la propunerea președintelui Consiliului Județean Gheorghe Flutur. Motivul a fost lipsa unei motivări argumentate pentru creșterea cheltuielilor. La dezbaterea proiectului, după ce Flutur a spus că trebuie majorată valoarea cheltuielilor din cauză că la două licitații consecutive pentru adjudecarea lucrărilor nu s-a prezentat nimeni, consilierul PSD Cristian Maxim a întrebat ce s-a schimbat de la aprobarea indicatorilor tehnico-economici, din luna iunie a acestui an. Maxim a arătat că atunci proiectantul a invocat criza materialelor din 2022, creșterea prețului la carburanți și schimbarea unor normative. „Memoriul justificativ de acum nu are bază legală. Oportunitatea unui proiect este una, legalitatea este alta. Acum vorbim de legalitate”, a spus consilierul social-democrat. Mai mult decât atât, acesta a declarat că în mapa consilierilor nu au fost puse documentele care să arate calcule din care să rezulte justificarea creșterii prețului.
Consilierul PNL Ioan Bădeliță s-a raliat și el punctului de vedere al colegului social-democrat, că proiectele care vizează alocarea de fonduri trebuie să aibă atașate toate documentele justificative, astfel încât consilierii să voteze în deplină cunoștință de cauză.
· Flutur: „Nu vreau să fie suspiciuni nici cât un vârf de ac”
Managerul public Irina Vasilciuc a răspuns că diferența de preț vine preponderent de la creșterea prețurilor la echipamentele medicale specifice și a amintit că termenul de finalizare a investiției, finanțată din bani europeni, este 31 decembrie 2023. Totodată, ea a recomandat consilierilor să examineze proiectele de hotărâre înainte de ședință și, când au nelămuriri, să solicite clarificări de la aparatul de specialitate al CJ, pentru a le primi înainte de vot.
Flutur a reacționat imediat și a propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi, informarea consilierilor cu toate datele necesare și reluarea dezbaterii într-o ședință deîndată, la care să participe atât proiectantul, cât și conducerea spitalului. „Nu vreau să fie suspiciuni nici cât un vârf de ac. Să completați documentația și vom face o ședință deîndată. Proiectantul să fie de față, la fel și conducerea spitalului, când se discută proiecte pentru spital”, a cerut răspicat Flutur.
Cel mai probabil, ședința pentru dezbaterea proiectului retras marți va avea loc online.
Proiectul de îmbunătățire a infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului și de fluide medicale a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, care vizează creșterea siguranței pacienților spitalului, este în valoare de peste 2,5 milioane de euro (12,81 milioane de lei, din care valoare nerambursabilă este de 9,89 milioane de lei, iar contribuția județului Suceava este de 2,92 milioane de lei). Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Principalele lucrări prevăzute constau în reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului a corpurilor de clădire aparținând Spitalului Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava, reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii de fluide medicale. Vor fi instalate sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, cu acoperire totală și de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă.
Perioada de implementarea proiectului este 13 septembrie 2022 – 31 decembrie 2023.
Comentarii