Cele cinci femei acuzate că maltratau copiii cu dizabilități care veneau să facă terapie la Asociația ”Steaua Speranței” rămân, în continuare, în spatele gratiilor. Anca Valeria Maniliuc, cea care coordona activitatea Asociației ”Steaua Speranței”, respectiv Ioana Mădălina Buculei, Iuliana Sabin, Monica Mihaela Fădor și Andreea Gabriela Fădor au ajuns în arest în cursul săptămânii trecute după ce un magistrat de drepturi și libertăți de la Judecătoria Suceava a emis mandate de arestare pentru o perioadă de 30 de zile. Cele cinci femei au contestat soluția, iar miercuri un complet de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava a analizat cererea prin care se solicita înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai puțin coercitivă, cum ar fi arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Soluția a fost de respingere a contestației, astfel încât angajatele Asociației ”Steaua Speranței” își vor petrece și perioada următoare tot într-o celulă a poliției.

 

·       Care sunt acuzațiile procurorilor

 

Cele cinci femei sunt puse sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru comiterea infracțiunilor de rele tratamente aplicare minorului și purtare abuzivă.

”Actele de violență au vizat în total 5 victime minore și au fost de diferite tipuri, respectiv lovituri cu palma în diferite zone ale corpului, smucituri agresive, tras de păr. În sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite. Totodată, s-a reținut că, în aceeași perioadă, fiecare dintre cele 5 inculpate au pus în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, dezvoltarea fizică și intelectuală a uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilități. În mod similar, în sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite. Măsurile și tratamentele care constituie rele tratamente și care au fost reținute în sarcina inculpatelor au vizat în total 5 victime minore și au fost din cele mai diverse: agresiuni verbale, ton ridicat și agresiv, amenințări cu acte de violență și moartea, înjosirea victimelor, injurii, loviri repetate, smucituri agresive, lipsa de supraveghere, reacții autoritare, diverse corecții fizice aplicate pentru ca minorii să execute întocmai dispozițiile date.

Inculpatele au profitat de starea de vădită vulnerabilitate determinată de vârsta fragedă și starea de sănătate a victimelor, precum și de imposibilitatea acestora de a comunica părinților traumele la care au fost supuși din partea unor persoane pretins calificate, care ar fi trebuit să le ofere terapie, siguranță și protecție”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Asociația ”Steaua Speranței” unde erau angajate cele cinci femei în calitate de terapeuți avea ca scop integrarea copiilor cu dizabilități în societate/ școală prin terapie recuperatorie.