Primăria Liteni a făcut eforturi mari și s-a implicat direct pentru decolmatarea a trei puțuri în vederea asigurării alimentării cu apă a locuitorilor acestui oraș. Anunțul a fost făcut de primarul Tomiță Onisii, care a precizat că în urma secetei din ultima perioadă, alimentarea cu apă a populației a fost restricționată de către operatorul regional ACET SA Suceava. „Consumul de apă în orașul Liteni a crescut foarte mult pe fondul secetei, motiv pentru care ACET Suceava a impus aceste restricții. Având în vedere această situație, primăria, ca măsură de primă urgență, a decolmatat trei puțuri existente până la adâncimea de 23 de metri. Cele trei puțuri sunt în incita frontului de captare Liteni 1, pe malul drept, în amonte de confluența râului Suceava cu Siret”, a arătat Tomiță Onisii. El a precizat că lucrările s-au realizat în baza unei colaborări între primărie, ACET și Asociația Județeană pentru Apă și Canal. Onisii a spus că după lucrările de decolmatare, operatorului ACET îi revine sarcina de a monta instalațiile hidraulice și de pompare a apei la cele trei puțuri și de a asigura conectarea cu stația de tratare existentă. „Din partea ACET avem promisiuni ferme că joi se vor apuca de montat instalațiile și de punere în funcțiune a puțurilor decolmatate. Preconizăm un debit de peste 10 litri pe secundă din cele trei puțuri, care va asigura necesarul de apă pentru satul Roșcani și o parte a orașului Liteni și astfel vor fi înlăturate restricțiile impuse de operatorul ACET”, a declarat primarul orașului Liteni.

El a precizat că actualul sistem de alimentare cu apă care deservește Liteniul și celelalte sate a fost proiectat și construit în anul 2005, iar în momentul de față consumul a crescut de la 40 la 300 de metri cubi de apă în satul Roșcani, de la 20 la 120 de metri cubi pentru satul Corni și satul Poiana din orașul Dolhasca (acesta fiind racordat la rețeaua orașului Liteni) și de la 150 la 500 metri cubi pe zi în Liteni, fapt pentru care actuala sursă nu mai face față în condiții de secetă.

 

În același timp, el a ținut să reamintească faptul că prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Primăria Liteni are în implementare un proiect de extindere și modernizare surse și rețele de alimentare cu apă în acest oraș. Tomiță Onisii a spus că în cadrul acestui proiect au fost efectuate 14 foraje de prospecțiune cu o adâncime medie de 25 de metri și unul de mare adâncime, de 160 de metri. Astfel, el a precizat că un prim perimetru este pe malul drept al râului Suceava, la confluența cu râul Siret, în zona Cornea, unde s-au făcut nu mai puțin de zece foraje, inclusiv cel de 160 de metri. „Din cele zece foraje, doar trei au dau un debit însumat de circa 15 litri pe secundă. Și trebuie spus că aici vom dezvolta următoarea sursă a orașului care va deservi Liteni în totalitate și satul Roșcani, astfel încât să nu mai avem probleme în alimentarea cu apă potabilă”, a declarat Tomiță Onisii.

 

·        Tomiță Onisii: Proiectul pentru extinderea rețelei de apă va fi finalizat în maxim doi ani

 

Primarul din Liteni a adăugat că un al doilea perimetru unde s-au efectuat foraje se află pe malul drept al râului Siret, în extravilanul satului Corni, la o distanță de un kilometru de actuala sursă de apă. Acest perimetru va fi compus din două puțuri săpate la o adâncime de 15 metri și de o stație de tratare a apei. Tomiță Onisii a afirmat că aici este preconizat un debit de 15 – 16 litri pe secundă, iar din măsurătorile efectuate debitul poate să ajungă și la 20 de litri pe secundă. Noua sursă de apă din această zonă va deservi satul Corni, Rotunda și satul Poiana din orașul Dolhasca. Nu în ultimul rând, Tomiță Onisii a declarat un alt perimetru este situat în orașul Liteni, în zona Runc la intrarea dinspre Valea Glodului, acesta fiind format din două puțiri cu un debit estimat la circa 14 – 16 litri pe secundă, care vor fi alimentate de drenuri pentru a putea aduce o cantitate mai mare de apă într-un timp scurt. Și aceste puțuri de captare vor fi deservite de o stație de tratate a apei. Cel de-al treilea perimetru de captare va deservi satul Siliștea și o parte din Liteni. Tomiță Onisii a precizat că acest proiect este în faza de proiectare și execuție, iar proiectul va fi finalizat în maxim doi ani. El a spus că așa cum a fost conceput acest proiect, cel puțin 20 de ani orașul Liteni nu va mai avea probleme cu furnizarea apei potabile.