Salariații Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, ai Casei Judeţene de Pensii, ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) și ai Direcției Județene de Statistică continuă protestele faţă de nivelul salarizării din sistem. Angajații protestează zilnic, timp de două ore, fără întreruperea activității cu publicul.

Angajații din DSP sunt nemulțumiți că salariile lor nu au mai fost majorate din anul 2018. Ei acuză clasa politică de discriminare, după ce salariații de la Casele de Sănătate au obţinut majorarea grilei de salarizare, în timp ce solicitările Direcțiilor de Sănătate Publică au fost respinse, deşi fac parte din sistemul de sănătate.

 

·        Revendicările angajaților de la Statistică

Salariaţii din cadrul Direcției Județene de Statistică Suceava au nemulțumiri similare, pe care le-au transmis redacției printr-un comunicat de presă. Astfel, ei acuză neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13 iulie 2022, cu tema “Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică”; nemajorarea salariilor personalului DJS Suceava, spre deosebire de cele din alte instituții publice. „În decurs de 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Suceava avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflaţiei a depăşit 40%”, se arată în comunicat. De asemenea, angajații de la Statistică se plâng de faptul că nu li se acordă majorarea salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, spre deosebire de angajații altor instituții aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale etc.

Revendicările salariaţilor DJS Suceava sunt: 1. stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DJS Suceava la nivelul administrației publice centrale; 2. acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DJS Suceava; 3) mărirea schemei de personal a DJS Suceava corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor; 4) exceptarea structurilor subordonate Institutului Naţional de Statistică de la procesul de desfiinţare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activităţii, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung. „Protestele vor continua zilnic, până când revendicările noastre vor fi soluţionate”, mai arată salariații de la Statistică.