Ajuns la ediția a IX-a, Concursul de șah „Lumea celor 64 de pătrate – Memorialul <Aurel Stellia>” a fost organizat de catedra de educație fizică și sport a Liceului Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, joi, 23 noiembrie, și a reunit aproximativ 40 de elevi de la școala gazdă și de la partenerii: Direcţia Învăţământ, Tineret şi Sport Briceni, Republica Moldova, Școala Gimnazială ,,Aurelian Stanciu” Salcea, Liceul Tehnologic Bucecea, Școala Gimnazială „Maria Cantacuzino” Horodniceni.

Concursul a fost inițiat în anul 2012 de către directorul liceului din acea perioadă, Spiridon Neculai Ovidiu, și a avut ca scop „formarea la elevi a unor capacităţi intelectuale deosebite bazate pe: raţionament, logică, independenţă în gândire, putere de argumentare și interpretare, considerând că acei copii care joacă șah de timpuriu au rezultate mai bune la şcoală, fiind mai dinamici, mai atenţi, au rapiditate în gândire şi decizie”, potrivit organizatorilor.

Aceștia au menționat că acest concurs s-a desfășurat în sistem elvețian, cel mai bun din 5 runde, și s-a adresat elevilor din clasele primare și gimnaziale, fete și băieți. La finalul concursului, care a durat aproximativ 3 ore, s-au stabilit câștigătorii, cărora li s-au acordat diplome și premii pentru locurile I, II, III, precum și mențiuni.

Premiile oferite concurenților au fost asigurate de către Primăria Comunei Dumbrăveni și de către Asociația de părinți “În sprijinul educației” a Liceului Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni.

La finalul concursului, profesorii organizatori și coordonatori ai elevilor au mărturisit că și ediția din acest an și-a atins obiectivele, reușind să contribuie la dezvoltarea spiritului de competiție și de fair-play la elevi, la dezvoltarea personală a acestora, în sensul îmbunătățirii gândirii logico-combinate, a atenției distributive, eliminarea tracului și antrenarea capacității de a lua decizii în termen scurt.