Municipalitatea suceveană vrea să își asigure din producția proprie energia electrică necesară consumului pentru iluminatul public din oraș, pentru clădirile municipalității, adică sediul primăriei, creșă, școli și licee, iar parțial și pentru transportul public electric.

În acest scop, miercuri, 6 decembrie, a fost depus la Ministerul Energiei proiectul pentru amenajarea unui parc fotovoltaic uriaș, cu aproape 48.000 de panouri care vor capta energia solară, dispuse pe o suprafață de 32,2 hectare în zona fostei Termica.

Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a precizat că la proiectul întocmit a fost introdusă și marja de ajustare de până la 30%, conform celor mai noi cerințe impuse de Guvern.

Drept urmare, noua valoare a proiectului este de 60,3 milioane lei, adică 12,1 milioane de euro, din care aproape 40 de milioane de lei (7,9 milioane euro ) sunt fonduri nerambursabile. Doar că noile valori, maximale, care includ marja de ajustare de 30%, e posibil să fie departe de cele care se vor contracta efectiv, spune edilul Sucevei, caz în care contribuția proprie a municipalității la realizarea parcului fotovoltaic va fi mult mai mică.

Tot conform noilor cerințe impuse, puterea parcului fotovoltaic va fi exprimată în MW curent alternativ, nu curent continuu, ca până acum, încât, de la 10.374 MW continuu, noua valoare obținută va fi de 6000 MW curent alternativ.

Perioada de implementare a proiectului, după obținerea finanțării, este de doi ani.

„Sperăm din tot sufletul să vină la licitație constructori serioși și să finalizeze lucrările la timp. Noi am făcut niște simulări și din acestea rezultă că în doi ani, contribuția municipalității la realizarea parcului fotovoltaic se amortizează. Este un proiect foarte important, ne-ar asigura independența energetică, chiar dacă la prima vedere pare foarte costisitor”, a concluzionat primarul Sucevei.

Sursa de finanțare pentru care a fost depus proiectul Primăriei Suceava este Fondul pentru Modernizare – Sprijin pentru realizarea de noi centrale electrice și sisteme de încălzire-răcire bazate pe surse regenerabile de energie și pentru realizarea de capacități de stocare a energiei electrice.