O suceveancă în vârstă de 21 de ani, Denisa-Damares Popovici, care studiază la Facultatea de Jurnalism de la Cluj, este pasionată de handmade și creează globuri „poveste”, personalizate, „globuri – icoană”, globuri cu picturi inspirate din Bucovina etc. Îi place să ofere oamenilor din jur bucurie prin artă, așa că a creat „Damaress Art Box”.

Tânăra ne spune că nu este întâmplătoare pasiunea ei pentru handmade, arta fiind mereu o prezență constantă în viața ei. „Încă din copilărie, mi-a plăcut să desenez, iar această pasiune s-a dezvoltat odată cu admiterea la Colegiul de Artă <Ciprian Porumbescu> din Suceava. Acolo, am avut ocazia să explorez diverse tehnici de pictură și conservare-restaurare a bunurilor culturale”, ne-a povestit Denisa-Damares.

Povestea ei în lumea handmade a început în vara de după examenul de evaluare națională, acum șase ani. „Urma să sărbătoresc ziua finuțului meu și mi-am dorit să îi ofer un cadou special. Mama mi-a cumpărat o tăviță de lemn pe care am pictat un personaj din desene animate. Deși nu eram încă la înălțimea abilităților mele, oamenii au apreciat și au început să îmi ceară să pictez tăvițe pentru bebelușii lor. Așa a început totul. Inițial, oamenii mă găseau pe social-media <Tăvițe moț by Denisa-Damares>”, ne spune tânăra artistă.

Așa i-a venit ideea că ar putea să confecționeze și alte obiecte handmade. Deși nu avea în minte un plan, și-a spus că ar fi mai atractiv pentru public „Damaress Art Box”, „un nume făcut cu un generator”, pe care l-a păstrat, deoarece nu i-a trecut prin minte ceva mai bun, spune tânăra. Acum crede că a fost un nume catalizator pentru ce urma să facă mai departe, deoarece, în prezent, pictează cam tot ce îi vine la mână.

 

·        Sesiune de pictare la un glob, de la patru ore, până la o săptămână, zilnic

 

Prin intermediul „Damaress Art Box”, suceveanca nu creează doar tăvițe pictate. Și-a extins gama la ouă pictate de Paște, haine pictate, tablouri și, mai nou, globuri de Crăciun. „Aceste creații s-au bucurat de o creștere în popularitate, iar numele meu a devenit sinonim cu diversitatea și autenticitatea în arta handmade. În decembrie 2021, mi-am achiziționat niște globuri de sticlă, deoarece voiam să le pictez și să le dăruiesc membrilor familiei mele. Fiind mândră de munca mea, le-am postat pe rețelele de socializare, iar de atunci pictez până în Ajunul Crăciunului, inclusiv. Închid lista de comenzi încă de la începutul lunii noiembrie și încep să le preiau încă din vară”, s-a destăinuit Denisa-Damares.

Să nu credeți că arta este la îndemâna oricui. Este nevoie de timp, de talent, de inspirație. Timpul de realizare a unui glob depinde foarte mult de dimensiunea acestuia și de modelul ales: de la o sesiune de pictat de patru ore, până la câteva zile sau chiar o săptămână de muncă zilnică. 

Inspirația pentru creații vine din Bucovina, regiunea ei natală. Tradițiile locale și credința au devenit elemente centrale în munca Denisei, în special în globurile de Crăciun. Studiul artei sacre în liceu a ajutat-o să adauge unicitate și profunzime creațiilor sale.

 

·        Globurile de Crăciun, vedete

 

„Globurile cu icoane” au fost printre cele care i-au adus succes sucevencei, dar nu singurele. Ideea de a picta oameni într-un stil cartoony a fost primită foarte bine de clienții artistei din Calafindești. „Niciodată nu m-am priceput la reproduceri realiste, dar sunt fericită că oamenii care îmi cer aceste globuri se amuză și se bucură mai mult de această manieră naivă în care am vrut să abordez lucrurile. Asta este o dovadă a faptului că nu trebuie să fii profesionist pentru a reuși în domeniul handmade, ci doar să ai idei bune și pricepere pentru ca lucrurile care ies din mâna ta să fie calitative”, povestește tânăra.

Și totuși, globurile care ies din mâinile sucevencei sunt la mare căutare, pentru că sunt unice. Globurile ei nu se remarcă doar prin calitatea artistică a picturii, ci și prin atenția la detalii și posibilitatea de personalizare. Artista încearcă să surprindă esența fiecărui client în creația ei, fie că este vorba de reprezentări tradiționale, simboluri religioase sau caricaturi. Fiecare glob devine astfel o piesă unică, cu o poveste proprie.

Într-un mod neașteptat pentru Denisa-Damares, globurile de Crăciun au devenit vedetele „Damaress Art Box”, atrăgând atenția și aprecierea în mod special.  Chiar cei care le admiră și le achiziționează spun că globurile create de Denisa-Damares reprezintă o experiență vizuală și emoțională autentică. În fiecare an, acest segment al creațiilor sucevencei se transformă și evoluează, oferind mereu ceva nou și surprinzător celor din jur.

„Drumul meu artistic nu a fost lipsit de provocări. Experiențele negative, precum dificultățile cu clienți nemulțumiți sau presiunea financiară, la început, au fost lecții esențiale în evoluția mea ca artistă și antreprenoare. Cu toate acestea, îmi doresc să împărtășesc cu cei care îmi urmăresc povestea că pasiunea autentică poate aduce nu doar satisfacție personală, ci și conexiuni umane profunde”, spune tânăra artistă, care îi încurajează pe toți cei care își doresc să își transforme pasiunea într-un business să persevereze, să ignore criticile și să se dedice exersării constante. Drumul poate fi dificil, spune Denisa-Damares Popovici, dar recompensele aduse de bucuria creativității și de impactul asupra celor din jur sunt neprețuite.