Elevii din clasele I și a IV-a de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți, îndrumați de prof. Mirela Chidon-Frunză și prof. Ramona Gabriela Roteliuc, au vizitat recent Ocolul Silvic Brodina, pe baza acordului de parteneriat încheiat între Direcția Silvică Suceava și școala rădăuțeană. Activitatea se înscrie în cadrul programului școlar „Săptămâna verde”. 

Înconjurați de peisajul montan pitoresc, cei peste 70 de elevi, părinți, cadre didactice și reprezentanți ai Ocolului Silvic Brodina au plantat puieți de brad, molid și stejar. După cum ne-a spus prof. Mirela Chidon-Frunză, activitatea educativă a debutat cu un adevărat curs explicativ, susținut de inginerul silvic Cîrciu Costel Gheorghe, care a reușit să accesibilizeze informații tehnice de bază pe înțelesul copiilor, acoperind o gamă variată de detalii din domeniul pe care îl reprezintă. Asaltat cu foarte multe întrebări de către micii vizitatori, inginerul silvic a răspuns cu exactitate și răbdare fiecăruia, exemplificând și prezentând instrumentele utilizate în activitatea profesională.

„Copiii au primit de la gazde șăpcuțe verzi cu inscripția ROMSILVA și pliante cu informații din domeniul silvic. Li s-au prezentat sera și pepiniera din dotarea Ocolului Silvic Brodina, după care s-a desfășurat activitatea propriu-zisă”, a explicat prof. Mirela Chidon-Frunză. Inginerul silvic Adrian Țega le-a arătat copiilor etapele plantarii corecte a puieților, diferențele morfologice dintre speciile plantate și i-a ajutat cu drag pe cei mici să planteze eficient fiecare puiet. Ajutați de tehnologia digitală, elevii au memorat coordonatele locației puieților pe care i-au plantat, propunându-și să monitorizeze evoluția acestora. 

„După finalizarea activității, la un ceai din fructe de pădure și la o gogoașă caldă, copii au discutat despre importanța protejării mediului, despre schimbările climatice și despre rolul biodiversității în combaterea poluării”, ne-au mai spus coordonatoarele grupului de copii de la Rădăuți.