Un ambulanțier în vârstă de 57 de ani, de la substația de ambulanță Rădăuți a SAJ Suceava, a făcut, sâmbătă, un accident vascular cerebral (AVC) în timp ce se afla la volan, în misiune de salvare. Ambulanța plecase de la Rădăuți spre o pacientă din Horodnic de Jos, iar la intrarea în această localitate șoferul ambulanței a suferit un AVC. Purtătorul de cuvânt al SAJ Suceava, dr. Adriana Morari, a confirmat că ambulanțierul a făcut AVC în timpul serviciului. Potrivit medicului, ambulanțierul a suferit un AVC cu deficit neurologic, dar fără pierderea stării de conștiență. „S-a intervenit rapid, ajungând la Suceava, unde este centru regional de stroke. A avut șansa să fie în prezența unui asistent medical care a sesizat rapid deficitul neurologic și nu s-a întâmplat nici un accident sau greșeală de condus. Inițial a fost internat la ATI, acum e la secția Neurologie. Sperăm să aibă o evoluție bună”, a declarat dr. Morari.

Purtătorul de cuvânt al sindicatului de la Ambulanță, Robert Rotariu, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu apariția unor astfel de cazuri în rândul angajaților de la Ambulanță, pe care le corelează cu nivelul ridicat de stres și cu munca foarte dificilă. Robert Rotariu a declarat că în cazul menționat pe colegul său „numai o minune l-a ferit de o tragedie”. „Colegul asistent medical a văzut că ambulanțierul nu schimbă viteza și motorul se turează foarte tare, iar când l-a întrebat ce se întâmplă, crezând că este o problemă tehnică, a realizat că acesta nu poate articula corect cuvinte. I-a cerut să tragă pe dreapta. Colegul cu AVC a reușit să oprească în siguranță, iar colegul asistent i-a administrat medicația și a așteptat echipajul de sprijin. Ulterior starea lui s-a agravat și a fost nevoie de intervenție chirurgicală. Acum este stabil și sperăm să se recupereze cât mai repede posibil”, a afirmat Robert Rotariu.

Purtătorul de cuvânt al sindicatului din cadrul SAJ Suceava a subliniat că acesta este al treilea caz de AVC în rândul angajaților de la Ambulanța Suceava, primul fiind acum un an și jumătate, când un ambulanțier de la substația de la Câmpulung Moldovenesc, „după o misiune dificilă, unde a urcat un kilometru până la un pacient cu dispnee, pe un deal fără acces auto, cu aparatura și geanta medicală din dotare, în scurt timp i-a crescut tensiunea la 20 și s-a instalat asimetria facială și deficitul motor”. După câteva luni de chin, în ciuda îngrijirilor medicale de specialitate, ambulanțierul s-a stins din viață la numai 56 de ani.

Al doilea caz relatat de Robert Rotariu este al unei angajate de la compartimentul administrativ al SAJ, în vârstă de 51 de ani, care „în timp ce făcea curățenie prin casă a simțit că nu mai poate controla corect picioarele și gura îi amorțește și a sunat la 112”. „Când au ajuns colegii noștri s-a confirmat că suferise un AVC. Acum ea se află în concediu medical și face terapie pentru recuperare. Sperăm să se recupereze amândoi colegii noștri cât mai repede posibil și suntem alături de ei”, a afirmat Robert Rotariu.

Acesta a precizat că sindicaliștii de la Ambulanță au avut motive solide când au solicitat includerea în legea referitoare la statutul ambulanțierului prevederea ca angajații din acest domeniu să se pensioneze la 57 de ani. „Noi avem probleme grave de sănătate până la 56 de ani. Ar trebui să fim lăsați să ne bucurăm măcar câțiva ani de pensie, să nu fim în scaun cu rotile sau, mai rău, decedați înainte de vârsta de pensionare sau imediat după, dar din păcate legea este suspendată până la sfârșitul anului, de teamă că ar pleca prea mulți colegi din sistem”, a mai spus Robert Rotariu.