Vineri la prânz au răsunat munții de șuierul Mocăniței Huțulca, pe noul traseu turistic feroviar inaugurat între Moldovița și Vatra Moldoviței. Pitoreasca linie îngustă va lega Mănăstirea Moldovița de vechiul traseu al Mocăniței Huțulca, spre Argel, pe o distanță totală de circa 17 kilometri. Trenul a plecat din Gara Moldovița la ora 11.00, după o ceremonie de deschidere oficială, la care au participat inițiatorii proiectului, oficialități județene și locale și iubitori ai micului trenuleț de munte, și a ajuns 30 de minute mai târziu la Vatra Moldoviței, unde cu bucurie a fost întâmpinat de conducerea și locuitorii comunei aflate la 5 kilometri distanță.

Cei prezenți au lăudat inițiativa benefică pentru turismul din Bucovina, demarată în urmă cu aproape 20 de ani de către investitorul Georg Hocevar, cel care a creat această extraordinară atracție turistică prin inițiativa și munca sa de-a lungul anilor.

Alături de Mănăstirea Moldovița și atracția feroviară irezistibilă Mocănița Huțulca, cei veniți în zonă pot explora un muzeu al ouălor încondeiate și o colecție cinegetică, se pot plimba cu trăsura pe frumoasa vale a Moldoviței sau pot admira natura de la înălțimea unei tiroliene din apropiere. Gastronomia locală e și ea la mare înălțime, la capătul liniei Mocăniței de la Argel bucatele tradiționale fiind la ele acasă, preparate fiind de localnici inimoși. Cele două trasee ale Mocăniței, Moldovița-Vatra Moldoviței și Moldovița-Argel, vor funcționa în paralel, cu orare sincronizate, turiștii având posibilitatea să aleagă dintre ele sau să facă o plimbare pe întregul drum de fier din inima Bucovinei.