Un echipaj de poliție de la Secția Rurală Vatra Dornei a depistat un autotren care avea acte doar pentru o parte din lemnul transportat. Cantitatea de lemn în plus era mare, în jur de 9 mc.

Miercuri seară, în jurul orei 19.40, în cadrul Planului de acțiune ,,Scutul Pădurii”, polițiștii de la Vatra Dornei au oprit pentru control pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, o autoutilitară marca MAN, care transporta material lemnos.

La volanul mașinii era un bărbat din comuna Poiana Teiului, județul Neamț, care a prezentat la control documente specifice de transport pentru cantitatea de 12,5 mc lemn molid de foc (59 de piese).

Polițiștii au verificat încărcătura și au constatat că în autotren erau strecurați 9 mc de lemn care nu erau trecuți în aplicația Sumal Control.

Autoutilitara a fost condusă sub escortă la sediul Ocolului Silvic Crucea, unde vehiculul a fost indisponibilizat și dat în custodia lucrătorului silvic.

A doua zi, joi, în urma inventarierii a rezultat faptul că volumul de 9.058 mc face parte din categoria lemn de lucru rășinoase și nu are proveniență legală.

Polițiștii au aplicat sancțiune contravențională și au dispus confiscarea cantității de lemn fără proveniență legală, în valoare de aproximativ 2.500 de lei.

Dacă ar fi fost vorba de peste 10 mc transportați ilegal, polițiștii ar fi trebuit să ia și măsura de confiscare a mijlocului de transport.

De cele mai multe ori transportatorii ilegali își iau măsuri de precauție și transportă sub 10 mc de lemn de pe piața neagră.