Un bărbat cu dublă cetățenie, română și moldoveană, a fost arestat pentru 30 de zile de un magistrat de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava.

Bărbatul este acuzat că ani în șir a exploatat prin cerșetorie o femeie infirmă de picioare. Inițial, activitatea s-a derulat în Republica Moldova, dar din decembrie 2023 s-a mutat pe teritoriul României.

”Profitând de starea de vădită vulnerabilitate a unei persoane vătămate majore cu infirmitate fizică permanentă la nivelul membrelor inferioare, ar fi exploatat-o prin obligare la practicarea cerșetoriei în folosul său. Persoana vătămată ar fi fost adăpostită într-un sat din județul Suceava, de unde ar fi fost transportată în zone aglomerate situate în diverse localități din acest județ și cele învecinate (Botoșani și Neamț), pentru a obține venituri mari din practicarea cerșetoriei. Sumele de bani rezultate din activitatea infracțională ar fi fost însușite integral de persoana cercetată”, se arată într-un comunicat al DIICOT Suceava.

Prin aceleași metode, bărbatul a exploatat-o pe femeie și pe teritoriul țării vecine, perioada fiind din 2004 până în 2019. Potrivit anchetatorilor, bărbatul arestat la Suceava face parte dintr-o grupare mai mare, alte persoane fiind cercetate și ele de polițiștii și procurorii moldoveni.

Pentru a putea documenta acest caz a fost nevoie de o colaborare dintre autoritățile din România și Republica Moldova.

Pe 18 aprilie 2024 a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă între România și Republica Moldova, iar la data de 23 aprilie 2024 au fost puse în aplicare mandate de percheziție domiciliară, atât în județul Suceava, cât și în raionul Nisporeni.

La efectuarea perchezițiilor în locațiile din România au asistat doi ofițeri de investigații din cadrul Inspectoratului Național de Investigații – Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane din Republica Moldova, iar la cele desfășurate pe teritoriul statului vecin la locuințele persoanelor cercetate, au participat doi polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava.

Ancheta în partea de la noi din țară este derulată de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava. Activitățile judiciare au fost realizate cu sprijinul EUROJUST și SELEC.

Suportul de specialitate a fost asigurat către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.