Operațiunea de demolare a garajelor de pe strada Ștefan Tomșa, din spatele Primăriei Suceava, a început în forță, estimându-se că lucrarea va fi finalizată după sărbătorile de Paști, când terenul va fi „curățat” de construcții.

Prezent în teren, viceprimarul Lucian Harșovschi a precizat că începerea procedurii de demolare a garajelor are ca scop construirea unei parcări supraetajate cu cinci niveluri – prima din municipiul Suceava, care va fi dată în folosință în 24 de luni de la începerea lucrărilor.

Valoarea lucrărilor de demolare a celor 59 de garaje, care încep de la intersecția străzii Alexandru cel Bun cu strada Ștefan Tomșa, înspre cartierul Europa, este de 361.000 lei cu TVA inclus.

Terenul pe care municipalitatea îl va avea la dispoziție pentru a construi parcarea supraterană este de  4512 mp. Costurile totale de expropriere plătite de municipalitate sunt de 1.271.000 lei, respectiv 258.000 de euro.

 

„Demolăm, dar construim în loc, spre beneficiul cetățenilor”, a subliniat Lucian Harșovschi, precizând că obiectivul principal al lucrărilor demarate este construirea unei parcări supraterane multietajată pe 5 niveluri (regim de înălțime D+P+3E) cu terasă circulabilă amenajată. Parcarea va asigura aproximativ 307 locuri de parcare pentru autoturisme, cu amenajarea accesului şi racordarea la reţeaua stradală existentă conform normativelor în vigoare. Durata de implementare a investiției este de 24 luni.

Împărțirea funcțională pe niveluri este:

Demisol: 53 de locuri de parcare (41 de locuri convenționale, 7 locuri pentru vehicule electrice, 5 locuri destinate pers. dizabilități). Suprafață construită: 2242.00 mp, suprafață utilă: 1874.00 mp.

Parter: 56 de locuri de parcare (42 de locuri convenționale, 2 locuri pentru vehicule electrice, 12 locuri destinate pers. dizabilități). Suprafață construită: 2069.00 mp, suprafață utilă: 1709.00 mp.

Etaj curent (E1-E2): 65 de locuri de parcare (50 de locuri convenționale, 15 locuri pentru vehicule electrice). Suprafață construită: 2232.10 mp, suprafață utilă: 1879.00 mp.

Etaj 3: 68 de locuri de parcare (53 de locuri convenționale, 15 locuri pentru vehicule electrice). Suprafață construită: 2232.10 mp, suprafață utilă: 1879.00 mp.

Terasa: va fi destinată activităților în aer liber și va fi prevăzută cu bănci, aparate de sport în aer liber, locuri de joacă și spații plantate cu gazon, arbuști și plante ornamentale. Suprafață construită: 121.15 mp, suprafață utilă (acoperită): 45.50 mp, suprafață spații promenadă: 1842 mp, suprafață spații verzi amenajate: 405 mp.

Suprafața construită este de 2242 mp, iar suprafața desfășurată este de 11.128,45 mp.

Construcția va fi dotată cu rigole de scurgere a apelor pluviale, iluminat exterior, amenajare spații verzi și bariere electromecanice rapide de intrare-ieșire la nivelul parterului.

De asemenea, se va avea în vedere:

-         amenajarea și dotarea cu 54 de stații de încărcare pentru mașinile hibride, electrice;

-         realizarea unui spațiu pentru parcarea bicicletelor;

-         amenajarea unor platforme betonate pentru colectarea deșeurilor;

-         amenajarea terasei clădirii pentru activități fizice în aer liber;

-         montarea camerelor de supraveghere care să acopere în totalitate suprafața construită.

Clădirea va fi dotată cu tehnologie de înaltă calitate în ceea ce privește aparatura electrică pentru a fi îndeplinite standardele de calitate și a legilor în vigoare.

Construcţia va avea o structură pe cadre din beton armat cu deschideri variabile. Spre clădirile adiacente se va avea în vedere amplasarea unui zid antifoc pentru protejarea construcţiilor.

În ceea ce privește accesul auto și pietonal, precum și cel al utilajelor pentru stingerea incendiilor, se va realiza atât din strada Alexandru cel Bun, cât și din strada Ștefan Tomșa. Demisolul va asigura circulația în lungul străzii Ștefan Tomșa și tot aici se vor amplasa spațiile administrative și tehnice necesare funcționării parcării.

Pe fațadele clădirii se vor amplasa elemente decorative sau plante decorative care să se încadreze în planul urbanistic zonal și cu arhitectura construcțiilor adiacente. În ceea ce privește terasa clădirii, aceasta va fi destinată activităților în aer liber și va fi prevăzută cu bănci, aparate de sport în aer liber, locuri de joacă și spații plantate cu gazon, arbuști și plante ornamentale.

Valoarea totală a investiției este de 39.898.437,03 lei, din care 28.986.793,29 lei valoare C+M (TVA inclus), printre beneficii fiind creșterea confortului general al cetățenilor prin asigurarea de locuri de parcare pentru zona aglomerată centrală, creșterea confortului riveranilor prin asigurarea de locuri de parcare acoperite, dar și eliberarea spațiilor publice centrale pentru realizarea de spații pietonale noi, precum și a unui loc de joacă pentru copii.