Luna de analize și consultații gratuite acordate în comuna Coșna și în municipiul Suceava de medici de la Crucea Roșie din România și din Franța se încheie vineri, 26 aprilie. Coordonatorul programului „Caravana de sănătate”, Andrei Tailup, a declarat ieri că din 25 martie până în 24 aprilie, la ora 12.00, au beneficiat de acest proiect peste 800 de persoane, dintre care 366 în municipiul Suceava. Numărul va depăși 400, cu programările de vineri.

Potrivit lui Andrei Tailup, în perioada 8 - 25 aprilie (ora 12.00), în municipiul Suceava medicii români și francezi au efectuat 1.242 de examinări, majoritatea pacienților, respectiv 823, fiind femei. Pe categorii de vârstă, 197 de examinări au fost pentru copii sub 15 ani, 197 au fost la categoria de vârstă 16-40 de ani și 582 la persoane peste 40 de ani. Datele arată că pentru pacienții care s-au prezentat în municipiul Suceava au fost efectuate, printre altele, 286 de analize și 41 de consultații stomatologice pediatrice.

În total, până joi la amiază, în comuna Coșna și în municipiul Suceava fuseseră acordate 174 de consultații pediatrice, 479 de medicină generală, 119 consultații ginecologice, au fost efectuate 602 analize, la care se adaugă și consultații specializate pentru diabet, neurologie, cardiologie, optometrie etc. 

De consultațiile și analizele medicale gratuite au beneficiat atât suceveni, cât și refugiați ucraineni, copii și adulți. Caravana de Sănătate a Crucii Roșii este formată din șase cabinete medicale mobile și o echipă multidisciplinară care cuprinde medici specialiști, asistenți medicali de la Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Franceză, și 25 de voluntari, dintre care 10 ucraineni.

Pachetul de servicii medicale gratuite constă în analize medicale de bază și consultații medicină generală, pediatrie, ginecologie, optometrie, ecografie abdominală și stomatologie pediatrică. Cabinetul mobil de ginecologie este deservit de doi medici și o asistentă de la Crucea Roșie din Franța, care s-au schimbat săptămânal. În cabinetul de stomatologie copiii au beneficiat de consultații și mici intervenții dentare.

Andrei Tailup a precizat că la fiecare cabinet s-au acordat cca. 25 de consultații/ zi, durata unei consultații fiind de 20-30 de minute.

Proiectul Caravana de Sănătate al Crucii Roșii Române urmărește să ofere asistență medicală de calitate și să contribuie la reducerea inegalităților din domeniul accesului la servicii de sănătate.

Până la finalul lunii august 2024, caravana va mai ajunge în județele Vaslui, Sibiu și Brașov, continuând să ofere servicii medicale gratuite.

Parteneri în proiect sunt Actions Sante Femmes, Optica Inimii Oltenia, Asociația Merci Charity și Flanco România. Costurile operaționale pentru implementarea acestui program sunt de aproximativ 8.000 euro pe săptămână.