Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au menținut măsura luată de colegii de la Curtea de Apel Suceava și au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv în ceea ce o privește pe judecătoarea Ana Maria Chirilă cu măsura arestului la domiciliu. Măsura luată este definitivă și trebuie pusă în aplicare imediat, astfel încât Ana Maria Chirilă nu va mai ajunge la Penitenciarul Bacău, acolo unde era încarcerată, ci va reveni acasă, la Suceava.

Ana Maria Chirilă a fost reprezentată în instanță de avocații Mihai Ștefănoaia și Cosmina Cerva, iar judecătoarea a fost prezentă la termenul de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

”Instanța Curții de Apel Suceava, prin încheierea de ședință din 18 aprilie 2024, a dispus înlocuirea măsurii preventive a arestului preventiv cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, în baza dispozițiilor articolului 237 CPP raportat la dispozițiile articolului 202 alineatul 4, literele b și d, motivat de faptul că motivele și temeiurile care au stat la baza luării măsurii preventive a arestului preventiv nu mai erau justificate. Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat faptul că judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța Curții de Apel Suceava a interpretat în mod corect și legal prevederile legale care stabilesc și reglementează aplicarea măsurilor preventive, procedând la înlocuirea acesteia după ce a făcut o analiză exhaustivă a situației concrete a dosarului. În fața instanței Înaltei Curți, parchetul, prin contestația formulată și motivarea acesteia nu a convins prin argumentele aduse că se impune admiterea contestației și anularea încheierii de ședință prin care s-a dispus înlocuirea”, a declarat avocatul Mihai Ștefănoaia.

Tot în arest la domiciliu au fost plasate și celelalte două persoane trimise în judecată în acest dosar, respectiv iubitul judecătoarei, Ciprian Cotoară, dar și cel care este acuzat că a mituit-o, Mihai Pînzari, zis ”Tonici”. Mai trebuie spus că unul dintre avocații implicați în acest dosar a formulat o cerere de strămutare, dar magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins-o, astfel încât dosarul, care acum este în Cameră Preliminară, se va judeca la Curtea de Apel Suceava.

 

·        Percheziții aprobate de judecătoare și divulgate celor care erau vizați

 

Judecătoarea Ana Maria Chirilă este acuzată de un noian de infracțiuni.

În ceea ce privește folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și favorizarea făptuitorului acuzațiile sunt următoarele: ”În fapt, în perioada 11–14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcției de judecător pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-un dosar DIICOT – Serviciul teritorial Suceava (dosar aflat la urmărire penală), privind perchezițiile domiciliare ce urmau a fi efectuate (numărul mandatelor de percheziție solicitate de organele de urmărire penală, locațiile pentru care s-au solicitat autorizații, principalele persoane vizate de aceste măsuri). Potrivit rechizitoriului, inculpata – înainte de punerea în aplicare a mandatelor de percheziție – a pus aceste informații la dispoziția inculpatului de la punctul III (n.r. – Ciprian Cotoară) și, prin intermediul acestuia, la dispoziția inculpatului de la punctul II (n.r. - Mihai Pînzari). În acest mod, informațiile au ajuns și la alte persoane interesate, urmărind, pe de o parte, obținerea unor foloase necuvenite, pentru alții, din valorificarea informațiilor, iar pe de altă parte, asigurarea unei protecții în fața legii pentru inculpatul de la punctul II prin ajutorul dat în vederea înlăturării probelor cu privire la care exista posibilitatea identificării și care ar fi fost apte a conduce la acuzarea acestuia”.

Pentru alte două infracțiuni, care vizează folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și favorizarea făptuitorului, anchetatorii au stabilit următoarele: ”În fapt, în perioada aprilie–septembrie 2023, în calitate de judecător de drepturi și libertăți într-un dosar al DIICOT – Serviciul teritorial Suceava, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală efectuate, măsurile de supraveghere tehnică solicitate/autorizate, materialele rezultate din exploatarea mandatelor de supraveghere tehnică. Aceste informații, în mod direct și respectiv prin intermediul altor persoane, inculpata le-a pus la dispoziția a două persoane (între care și inculpatul de la punctul III), ajungând astfel și la alte persoane interesate, urmărind în această modalitate, pe de o parte, obținerea de foloase necuvenite pentru altul, iar pe de altă parte îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a unei persoane”.

 

·        Vezi în ce constă mita pe care ar fi luat-o judecătoarea

 

Pentru infracțiunea de luare de mită, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit: ”În fapt, în perioada 2021-2023, în mod repetat, a primit direct de la inculpatul de la punctul II, precum și de la o altă persoană mai multe foloase necuvenite (bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție ș.a.) în legătură cu măsurile dispuse și hotărârile pronunțate într-un dosar penal ce fusese instrumentat de DIICOT – Serviciul teritorial Suceava și prin care inculpatul de la punctul II a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și lipsire de libertate în mod ilegal”.

 

·        Acuzații grave de deținere și consum de droguri de mare risc

 

Ana Maria Chirilă mai este acuzată și de deținere de droguri pentru consum, în formă continuată (6 acte materiale săvârșite).

”Potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada august-octombrie 2023, inculpata a deținut în locuința sa cantități droguri de mare risc în vederea consumului propriu, din care a consumat în mod repetat atât singură, cât și împreună cu o altă persoană”, au arătat procurori.

Ea mai este cercetată și pentru punere la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (5 acte materiale), dar și de trafic de droguri de mare risc în formă continuată (două acte materiale).

”În fapt, inculpata a pus la dispoziția unei persoane fizice o sumă de bani, comandându-i achiziționarea de droguri de mare risc, iar ulterior i-a oferit acesteia droguri de mare risc din cele achiziționate urmare a comenzii sale, consumând împreună cu acesta în locuința sa”, se mai arată în comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

·        Care sunt acuzațiile aduse lui ”Tonici” și Cotoară

 

Mihai Pînzari, zis ”Tonici”, va fi judecat pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, ”constând în aceea că – în scopul în scopul obținerii unor hotărâri judecătorești favorabile lui într-un dosar al Tribunalului Suceava - Secția penală în care a fost trimis în judecată – i-a dat magistratului care îl judeca pe fond (n.a. – Ana Maria Chirilă) în mod direct și prin intermediul altei persoane o serie bunuri și foloase necuvenite (bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție ș.a.)”.

În fața judecătorilor a ajuns și Ciprian Cotoară, care are de răspuns pentru trei acuzații. 

Este vorba de trafic de influență, pentru că ar fi pretins de la o persoană suma de 30.000 de euro, bani pe care i-a și primit, în două tranșe, în perioada octombrie–noiembrie 2021, pentru a-și exercita influența asupra magistraților de la Curtea de Apel Suceava în vederea obținerii unei soluții de achitare pentru o persoană trimisă  în judecată. O altă acuzație este de deținere de droguri pentru consum, constând în faptul că, în timp ce se afla în locuința judecătoarei Chirilă, a deținut pentru consum droguri de mare risc.

Cea de a treia faptă reținută este de trafic de droguri de mare risc, în forma oferirii de droguri de mare risc, constând în aceea că, în timp ce se afla în locuința inculpatei (judecătoarea Ana Maria Chirilă), i-a oferit acesteia droguri de mare risc, consumând împreună.