Grupul de inițiativă Panaci a reprezentat România la un eveniment cultural desfășurat în Parlamentul European de la Bruxelles.Din partea Grupului Informal din Panaci, au fost prezenți la eveniment Ema Gavriluță, coordonator al Grupului Informal, și Mario Cozma, voluntar în cadrul organizației.

Cei doi tineriau participat la evenimentul „European Youth Week” - Săptămâna Europeană a Tineretului la Parlamentul European de la Bruxelles alături de încă cinci tineri din România, reprezentanți ai altor organizații de tineret din țară și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

Sucevenii au reprezentat Grupul Informal Panaci, Organizația Tinerilor Dorneni (OTD) și comunitatea de tineri din Panaci și din mediul rural din România, cu proiectul aprobat în anul 2023 și încheiat la începutul acestui an, „EUroinitiative and YOUth”, proiect care s-a numărat printre primele zece proiecte aprobate la Corpul European de Solidaritate din 2022.

La Gala Tinerilor din Mediul Rural 2023, Grupul Informal a primit premiul special pentru proiectul „EUroinitiative and YOUth” din partea Agenției Naționale, după ce a fost aprobat al doilea proiect care acum este în derulare, „PanaTIN”. Sumele finanțate prin intermediul Corpului European de Solidaritate ajung între 6.000 -8.000 de euro, bani cu care OTD organizează toate activitățile de tineret de-a lungul anului în Panaci și nu numai, pentru dezvoltarea sectorului de tineret din comunitate.

La Parlamentul European s-au desfășurat, în perioada 12-19 aprilie 2024, în paralel, două evenimente pentru tineret importante, European Youth Week și Level Up, la care au participat peste 800 de tineri din întreaga Uniune Europeană.

„În cadrul evenimentului European Youth Week, s-a pus accent pe democrație, dar mai ales pe importanța votului, acum, în prag de alegeri, sesiunea din perioada 6-9 iunie 2024. M-au impresionat foarte tare speech-urile din cadrul sesiunii plenare de deschidere, în special speech-ul Annei Fratsyvir, tânără reprezentantă a Ucrainei, care a vorbit despre problemele pe care tinerii ucraineni le confruntă din cauza războiului și cum sute de mii de tineri a trebuit să renunțe la studii pentru a pleca pe front. S-a lăsat o liniște mormântală în imensa sală și se simțea cum toată lumea este solidară cu Ucraina”, a declarat Ema Gavriluță, coordonator Grupul Informal Panaci.