Corpul de control al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, va verifica situația conducerii Serviciului de Ambulanță Județean Suceava, după ce președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România, Gheorghe Chiș, a semnalat mai multe posibile nereguli, în cadrul unei întrevederi care a avut loc joi după-amiază, la minister.

După discuții, liderul sindical Gheorghe Chiș ne-a declarat că o parte dintre problemele semnalate erau deja în atenția ministrului, cea mai recentă fiind intrarea în concediu de maternitate a managerului interimar Cristina Cuciurean, fără ca lipsa de la conducerea SAJ să fie anunțată la minister și fără delegarea oficială a atribuțiilor către o altă persoană.

„Noi am solicitat trimiterea corpului de control de la minister la SAJ Suceava. Domnul ministru știa deja despre situația de acolo și știu că a dat sarcină la serviciul de medicină de urgență să solicite documente justificative pentru a se vedea situația reală. Se pare că nici preluarea atribuțiilor de către directorul medical nu s-a făcut conform legii. Din câte știu, s-a aprobat graficul de control la SAJ și DSP Suceava”, a afirmat președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța.

Managerul interimar Cristina Cuciurean și directorul medical al SAJ Suceava, dr. Marian Stancu, nu au putut fi contactați telefonic în cursul zilei de joi. Purtătorul de cuvânt al SAJ, dr. Adriana Morari, a declarat că a vorbit miercuri seara cu managerul interimar și aceasta i-a spus că nu informase încă Ministerul Sănătății că a născut și se află în concediu de maternitate, dar i-a comunicat că „are intenția de a anunța”. Asta deși, după cum a afirmat dr. Morari că i-a spus Cristina Cuciurean, obligativitatea anunțării ministerului ar exista doar pentru concediul de odihnă, nu și pentru cel de maternitate, deși în mod evident ea nu se află la serviciu.

Purtătorul de cuvânt al sindicatului Ambulanța din cadrul SAJ Suceava, Robert Rotariu, a spus că nici angajații de la Ambulanță nu au fost anunțați de o delegare de atribuții la nivelul conducerii și a menționat, totodată, „dificultăți de comunicare” cu conducerea instituției. „De la preluarea conducerii SAJ Suceava, doamna manager împreună cu comitetul director a mai cochetat cu limita legalității, prin deciziile date ilegal și anulate în instanță, concursuri de angajare fără a permite observatorilor să participe la efectuarea subiectelor, așa cum prevede legea, dând naștere la suspiciuni cu privire la corectitudine și favorizarea unor candidați. A schimbat fișele de post ale personalului fără acordul acestora, existând un proces în acest sens, participă la comisiile de disciplină punând întrebări, deși nu are voie, iar cei care aduc la cunoștință unele nereguli sau fac vreo sesizare sunt puși la zid și pedepsiți”, a arătat purtătorul de cuvânt al sindicatului.

Menționăm că mandatul de manager interimar al SAJ Suceava al Cristinei Cuciurean se încheie în data de 3 iunie a.c., și conform unor informații apărute în spațiul public, ea ar fi solicitat la Ministerul Sănătății prelungirea interimatului.