A VI-a ediție a Concursului Interjudețean de Interpretare Vocală și Instrumentală din cadrul Festivalului de Folclor „Cânt cu drag în Bucovina”, organizat de Clubul Copiilor Gura Humorului, sub coordonarea prof. Luminița Chiriac, s-a desfășurat la Centrul Cultural Gura Humorului, la finele săptămânii trecute, în ajun de mare sărbătoare ortodoxă Pogorârea Sfântului Duh.

Anul acesta, în competiție s-au înscris 63 de elevi din palate, cluburi ale copiilor și școli gimnaziale din județele Botoșani, Galați, Neamț și Suceava, pentru următoarele categorii de vârsta: 7-9 ani; 10-12 ani; 13-15 ani; 16-18 ani.

Soliștii vocali și instrumentiști, precum și grupurile folclorice au evoluat rând pe rând, având ca repertoriu cântece specifice zonei de proveniență.

Au fost evaluate repertoriul ales, calitatea vocii, interpretarea, dar și autenticitatea costumului popular, precum și prezența scenică.

În urma deliberării, juriul a decis să ofere trofeul festivalului solistului vocal Constantin Atudorei, de la Școala Gimnazială Șaru Dornei - Vatra Dornei.

De asemenea, o prezență remarcabilă a fost și cea a tinerei interprete Gabriela Șuhani, categoria de vârstă 16-18 ani, reprezentantă a Centrului de Cultură și Tradiție Italo-Română, sosită din Torino – Italia.

Juriul concursului a avut următoarea componență: președinte - inspector școlar pentru arte, profesor Loredana Mihaela Ceică; membri - profesor Maria Macovei, interpretă de muzică populară; Dănuț Onoiu, interpret de muzică populară autentică; Cristi Milici, profesor - referent la Casa de Cultură Gura Humorului; Doru Urâtu – referent la Casa de Cultură Gura Humorului; Luminița Chiriac, profesor la Clubul Copiilor Gura Humorului, și secretar – Mariana Radu, profesor coordonator de proiecte și programe educative la Clubul Copiilor Gura Humorului.

Președintele juriului, inspector școlar profesor Loredana Mihaela Ceică, a apreciat faptul că există dorință și interes în rândul copiilor pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea folclorului autentic, prin frumoasele cântece populare interpretate și costumele naționale.

„Rezultatele acestei ediții a festivalului-concurs <Cânt cu drag în Bucovina> sunt pe măsura muncii și pasiunii tuturor participanților, care au fost aplaudați la scenă deschisă, obținând fiecare dintre ei premii valoroase și felicitări binemeritate.

De asemenea, merită felicitați profesorii îndrumători pentru profesionalism și dăruire, iar părinții, pentru implicare și susținerea performanței”, au transmis organizatorii.

Conducerea Clubului Copiilor Gura Humorului, reprezentat de profesor Maria Macarov, a transmis mulțumiri instituțiilor partenere: Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Primăriei Gura Humorului, Centrului Cultural Gura Humorului, în mod special directorului, prof. dr. Sever Paraschiv Dumitrache, precum și sponsorului – pensiunea „La Roată”.

Prin derularea acestui proiect de suflet organizatorii au urmărit descoperirea și lansarea de noi talente din rândul copiilor pasionați de folclor, valorificarea cântecelor populare din Bucovina, păstrarea și promovarea identității noastre culturale și realizarea unui schimb de experiență între instituțiile implicate.