Săptămână de foc pentru absolvenții claselor a VIII-a, aceștia susținând probele evaluării naționale, examen care le permite admiterea la liceu.

Prima testare a fost cea la limba și literatura română, de marți, 25 iunie.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, 6.514 elevi s-au înscris pentru această probă.

Proba a avut o durată de două ore, timp în care elevii au avut de rezolvat subiecte structurate pe două mari cerinţe, fiecare cu mai multe subpuncte. 

La primul subiect, adolescenții au primit două texte suport, la prima vedere, primul din Constantin Chiriţă – „Cireșarii” și al doilea din Cella Delavrancea – „Portret”.
Pe baza acestora, elevii au avut de răspuns la mai multe cerinţe.
Una dintre acestea le cerea elevilor să prezinte, în minim 30 cuvinte, un element de conținut comun celor două texte, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.

La un alt punct, elevii au fost întrebați dacă este plăcut să își petreacă vacanțele în compania prietenilor și să-și motiveze răspunsul în 50 – 100 de cuvinte.

La un alt punct, cerința solicita elevilor să asocieze fragmentul din „Cireșarii” cu un alt text (studiat la clasă sau citit) și să prezinte o valoare comună acestora.

La al doilea subiect, care este notat cu 2 puncte, elevilor li s-a cerut să realizeze, în minim 150 de cuvinte, caracterizarea personajului Tic, din textul lui Constantin Chiriță.

Joi, 27 iunie, se desfășoară proba la matematică, iar vineri, 28 iunie, este programată proba la limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate miercuri, 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00-19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00-12:00).

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.