Primul proiect din județul Suceava finanțat prin Horizon Europe (Orizont Europa) - programul cadru pentru cercetare și inovare al UE, va fi implementat prin Asociația RoMontana din Vatra Dornei.
Proiectul “INSPIRE”, în valoare totală de 5 milioane de Euro, va fi implementat în perioada octombrie 2024 – septembrie 2027 și are ca obiectiv general sprijinirea dezvoltării durabile și incluzive a zonelor rurale și periurbane, prin promovarea bunăstării și incluziunii sociale a locuitorilor și a grupurilor vulnerabile.
“În România, la Vatra Dornei, în cadrul Centrului de Economie Montană “CE-MONT” al Academiei Române, se vor pune bazele primului Centru de asistență tehnică și consultanță pentru implementarea conceptelor de Sate inteligente (Smart village) și Orașe inteligente (Smart city), ce va deservi toate UAT-urile de pe raza județelor Suceava și Maramureș, cu posibilitatea de extindere și către județele Bistrița – Năsăud și Neamț. Ne dorim ca toate aceste comunități pe care proiectul le vizează să fie sprijinite în mod concret, de către cercetători și autorități, pentru a reuși ca pe viitor să-și poată valorifica într-un mod cât mai inteligent (“smart”) toate resursele de care dispun pe plan local, inclusiv resursa umană – poate cea mai importantă dintre toate, pentru asigurarea unui viitor sustenabil” , a declarat economistul Radu-Adrian Rey, coordonatorul “INSPIRE”.
În mod special, proiectul contribuie la dezvoltarea conceptului de incluziune socială sprijinind accesul cetățenilor la servicii sociale de înaltă calitate printr-o serie de activități de creștere a gradului de conștientizare, de consolidare a capacităților și de implementare a unor exemple de bune practici care se concentrează pe antreprenoriatul social.
Horizon Europe (Orizont Europa) este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027, cu un buget de 95,5 miliarde EUR. Acesta abordează schimbările climatice, contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și stimulează competitivitatea și creșterea UE. Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării în dezvoltarea, susținerea și implementarea politicilor UE, abordând în același timp provocările globale. De asemenea, sprijină crearea și o mai bună difuzare a cunoștințelor și tehnologiilor de excelență. Acesta reprezintă sursa a noi locuri de muncă, angajează pe deplin talentele din spațiul european, stimulează creșterea economică, promovează competitivitatea industrială și optimizează impactul investițiilor într-un spațiu european de cercetare consolidat.
Horizon Europe funcționează în cadrul unui consorțiu internațional format din 18 organizații partenere, din 10 țări (România, Belgia, Franța, Irlanda, Grecia, Slovacia, Cehia și Turcia).
Comentarii