Preşedintele Federaţiei "ProAsist", Radu Liţă, a declarat, marţi, că a cerut, în discuţiile de la MMFPS, elaborarea unui act normative care să stabilească procentul din bugetul de stat acordat asistenţei sociale şi care să oblige consiliile judeţene (CJ) să aloce acestui domeniu un anumit procent.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că deşi Guvernul alocă bani de la bugetul de stat, consiliile judeţene nu dau suficienţi bani acestui domeniu, întrucât legislaţia nu prevede obligativitatea de a aloca un anumit procent.

"Este nevoie de un act normativ care să repare aceste lucruri, în special finanţarea la nivelul autorităţilor locale, pentru că aceşti asistaţi sunt, de fapt, ai comunităţii locale", a declarat Liţă, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Secretarul general al Federaţiei Publisind, Gabriel Chifu, a anunţat, marţi, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că sindicaliştii din asistenţă socială dau în judecată Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi consiliile judeţene (CJ) pentru nerespectarea Legii 330/2010 şi a Ordonanţei 1/2010.

Sindicaliştii din asistenţă socială reclamă faptul că după aplicarea Legii 330 privind sistemul unitar de salarizare, veniturile angajaţilor din acest domeniu au fost diminuate în medie cu 30 la sută, dar sunt cazuri în care reducerile au fost de până la 50 la sută, a spus Gabriel Chifu.

El a mai spus că sindicaliştii doresc să înainteze un memorandum Guvernului prin care să ceară deblocarea posturilor din sistem, în funcţie de cât are nevoie fiecare direcţie judeţeană.